KNHS

Topgazon Sam E verovert openklasse kampioenschap 19 juli 2010
TopgazonSamEMargéEmmens

Garijp is jaarlijks goed voor twee dagen sport en keuringen. Op vrijdag komen normaliter de regionale hackneys en tuigpaarden in actie. Dit jaar echter alleen de tuigpaarden, want de hackneyrubrieken waren wegens te geringe deelname afgeblazen. De tuigpaarden kwamen wel in actie en bij hen was het de beurt aan de ruiters en amazones hun tuigers zo optimaal mogelijk te presenteren.

Het was Heleen de Haas die zich in de finale opwaardeerde met Thobas the King van Jan en Tineke Rozeveld en als kampioen gehuldigd kon worden. Janna Huis en Wim Majoors Laren legden beslag op plaats twee. In de ereklasse bleek Ufried van Lammert Tel nu weer in blakende vorm en passeerde een ieder.

Een dag later, zaterdag 17 juli, betraden de nationale Friese tuigers het strijdperk. De eerste afleveringen van de enkelspancompetitie werden gewonnen door Tom van de Gonda van Ben Nijhof en gereden door George Borkent. De vorige wedstrijd werd hij dan toch gepasseerd en moet ook deze ronde één opponent voor zich dulden. Dat was ditmaal Teade fan e Goëngamoeden. In de limietklasse, meetellend voor de provincie Friesland competitie, had Mart van Daal uit het Brabantse Langenboom zijn lange reis niet voor niets gemaakt. Zijn actief bewegende Pjotr van de Adelaar kon zich het oranje versiersel laten opspelden. Hugo, over de landsgrenzen goedgekeurd voor de fokkerij, van Rob Zorn en gereden door Age Okkema manifesteerde zich voor het eerst voor de sjees. Voor de showwagen liet hij al regelmatig zien een beste tuiger te zijn en wist zich voor de even zwaardere sjees ook uitstekend te presenteren. In de ereklasse behaalde Martinus PJ van Van de Ark en Wijbenga in handen van Udo de Haan inmiddels menig eerste plaats. In plaats daarvan was er nu materiaalpech en werd de strijd noodgedwongen gestaakt. Nielson fan Kippenburg liet zijn talenten de vrije loop en in handen van Jolanda Schreuder leverde dat de overwinning op. Baukde de Boer wist zich als fokker en rijder nadrukkelijk te profileren. De nummer twee werd Hille fan Bokkum die hij zowel fokte als nu ook weer reed. Ook de nummer drie draagt De Boers stalnaam fan Bokkum en dit betrof Jaring van en gereden door Sybren Minkema.

In de damesklasse werkte het materieel wel weer mee en kon Martinus PJ zich gereden door Daniëlla Smit wel als eerste opstellen. Pieter Paul en Setske de Jong presteerden sterk en werden tweede. In de tandemrubriek was Sybren Minkema duidelijk heer en meester. Hij voerde de ereronde aan met Jesse R en Nielson fan Kippenburg. Bij de tweespannen incasseerde Mart van Daal nogmaals een oranje lint. Zijn Pjotr van de Adelaar en Tristan van de Adelaar marcheerden voor de tweede maal dit seizoen naar de overwinning. Ook de young riders kwamen in actie. Hierbij was Jerry Hamming met dekhengst Olgert van Ed constant de concurrentie de baas.
Vorig jaar verreden de regionale rijdsters het damesklasse kampioenschap in Garijp en dit jaar stond het openklasse kampioenschap op het spel. Desondanks kon dezelfde deelneemster gehuldigd worden. Het was Margé Emmens die op het juiste moment haar Topgazon Sam E (foto) in topvorm bleek te hebben. Een mooi hoogtepunt na een door familieomstandigheden veel mindere periode

Rijk van Vulpen

Uitslagen 17 juli Garijp

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Teade fan e Goëngamieden, Okkema/Brandsma, A. Okkema
2. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

3. Tristan v.d. Adelaar, M. v. Daal

Limietklasse Friesland competitie

1. Pjotr v.d. Adelaar, M. v. Daal

2. Hugo, R.Zorn, A. Okkema

3. Pieter Paul, F. de Jong

Ereklasse

1. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

2. Hille fan Bokkum, B. de Boer

3. Jaring fan Bokkum, S. Minkema

Damesklasse

1. Martinus PJ, D. Smit

2. Pieter Paul, S. de Jong

3. Jesse, J. Schreuder

Tandem

1. Nielson/Jesse, S. Minkema

2. Keimpe/Martinus, U. de Haan

3. Wisse/Pieter Paul, F. de Jong

Tweespan

1. Pjotr/Tristan, M. v. Daal

2. Martinus PJ/Keimpe, U. de Haan

3. Pieter Paul/Wisse, F. de Jong

FRIEZEN cat 3
KAMPIOENSCHAP openklasse

1. Topgazon Sam E, M. Emmens

2. Willem, L. v. Duyn, B. Kulk

3. Bente 412, E. Constant, J. Hamming

Young Riders

1. Olgert, E. Constant, J. Hamming

2. Willem, J. v. Duyn

3. Andries fan Sin & Wille, J. v.d. Weg