Provincie Flevoland
Veldonderzoek naar kogge bij Brennels

Publicatiedatum: 19 juli 2010

Het scheepshout dat in 2007 is aangetroffen op het terrein van Brennels Buiten in Kraggenburg, is afkomstig van een koggeachtig bootje, zo blijkt uit veldonderzoek. Het 10 tot 12 meter lange vaartuig dateert vermoedelijk uit de veertiende eeuw. Dendrochronologisch onderzoek naar de ouderdom van het scheepshout aan de hand van jaarringen (vergeleken met de staat van eerder gevonden hout), moet duidelijkheid verschaffen. Dat legde prof.dr. A. van Holk vrijdag ter plaatse uit aan een speciaal uitgenodigd publiek. Een ook aangetroffen bijl blijkt van een type dat begin 15e eeuw werd gebruikt.

Het is o.a. de vondst van een stevenaak (een knievormige overgang tussen de kielplank en de stevens) die wijst op het koggeachtige karakter. De kogge was een handelsschip voor de kustvaart in Noordwest-Europa en in de late Middeleeuwen. Gezien de omvang van het bootje gaat Van Holk ervan uit dat dit type eerder voor de binnenvaart dan voor tochten naar verre Hanzesteden werd gebruikt.

Studenten

Van 5-23 juli vindt de opgraving plaats van dit scheepswrak als onderdeel van het programma van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (een samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Lelystad, Nieuw Land, de RU Groningen en de provincie Flevoland). Behalve Nederlandse studenten, nemen ook studenten uit België en Duitsland aan het onderzoek deel.