Gemeente Dongen

Burgemeester 'opent' uniek waterbergingssysteem

Publicatiedatum: 19-7-2010

Met het opendraaien van een kraan gaf burgemeester Simone Dirven-van Aalst donderdag 15 juli groen licht voor een uniek waterbergingssysteem onder de Meester Janssenweg in Dongen-Vaart. Bam Wegen Regio Zuidwest leverde het SouterRain-project die middag officieel op. Het project is in samenwerking met Van Wanrooij projectontwikkeling en de gemeente Dongen tot stand gekomen.

First flush
SouterRain is een waterbergende wegfundering op basis van asfalt. Op deze fundering kan een gewone klinker- of asfaltweg worden gelegd met traditionele goten en kolken, passend in bestaande onderhoudssystemen. Op het eerste gezicht levert dat een gewoon straatbeeld op. Echter, de first flush van een regenbui wordt met eventuele verontreinigingen via het rioolstelsel afgevoerd. Daarna treedt de berging onder de weg via speciale kolken in werking. Deze kolken worden gevuld en het water kan vervolgens via infiltratie wegzakken in de ondergrond.

Perfecte oplossing
Het nieuwe systeem blijkt een perfecte oplossing te zijn voor de waterbergingsproblemen die bij de ontwikkeling van het nieuwbouwplan aan de Meester Janssenweg naar voren kwamen. Hemelwater afvoeren naar de bestaande riolering past niet meer in het huidige beleid van de gemeente Dongen. Infiltratie in de bodem met een gebruikelijke methode was niet mogelijk vanwege de hoge grondwaterstand (tot 90 cm onder het maaiveld). Ook was in het woningbouwplan geen ruimte voor bijvoorbeeld een vijver. Door gebruik te maken van SouterRain wordt een berging gecreëerd die groot genoeg is om het hemelwater van de weg en van de daken op te vangen en door infiltratie te laten wegvloeien. Het waterbergingssysteem aan de Meester Janssenweg heeft een oppervlakte van 3.000 m2.

Huzarenstukje
Burgemeester Simone Dirven-van Aalst gaf aan dat het project veel gevraagd heeft van de betrokken partijen. "Onderweg waren er wat hobbels te nemen. Zo kwam er een onvoorziene grondsanering bij. Maar het gaat om het resultaat. Er is hier een huzarenstukje geleverd. Er ligt een uniek systeem. Er staan mooie nieuwbouwwoningen, deels voorzien van koude-warmte opslag en een eigen oplossing voor hemelwater. Jonge mensen zijn teruggekeerd naar het dorp waar zij zijn opgegroeid. Dat komt de leefbaarheid van Dongen-Vaart ten goede."