Wetterskip Fryslân

Waterstudenten duiken in stadswater

maandag, 19 juli 2010
Studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en van Hall Larenstein gaan leren hoe je invloed kunt uitoefenen op de kwaliteit van het grachtenwater in Leeuwarden. Ze worden hierdoor uitgedaagd door Wetterskip Fryslân, die hun heeft gevraagd met innovatieve ideeën te komen om de waterkwaliteit nog meer te verbeteren.

Door succesvolle maatregelen in het waterverbeterproject Binnenstadsgrachten, van de Blauwe Diamant, is het de afgelopen jaren gelukt om de waterkwaliteit in de binnenstad van Leeuwarden sterk te verbeteren. Wietze de Haan, lid van het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân: `De grachten zijn schoon en het water stinkt niet meer. Het is plezierig om erin te varen, langs de kades te wandelen of op een terrasje aan het water te zitten.' Het doorzicht in de grachten is verbeterd van 35 naar 65 cm, het zuurstofgehalte is toegenomen en de visstand sterk verbeterd.

Om de waterkwaliteit zo te houden en hopelijk nog verder te verbeteren slaan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, van Hall Larenstein en de samenwerkingspartners (gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân) van de Blauwe Diamant de handen ineen. Het eerste experiment waar de studenten een alternatief voor kunnen bedenken is de doorvaarbare waterkering. Wietze de Haan legt uit: `Op maandag 19 en op dinsdag 20 juli worden op vier plaatsen doorvaarbare waterkeringen uit de binnenstadsgrachten gehaald. Na enkele jaren blijken deze keringen te kwetsbaar, waardoor het maar gedeeltelijk lukt om het boezemwater buiten te houden.

Blauwe Diamant
De Blauwe Diamant is een ambitieus waterplan uit 2000 van de gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het is gericht op het beter benutten, beheren en beleven van water in 2030. Allerlei maatregelen zorgen voor schoner en toegankelijker water in de stad en er omheen. Water is onmisbaar in de structurering van nieuwe en oude wijken. `Leeuwarden is de `Blauwe Diamant' in de waterprovincie van Nederland. De maatregelen van de studenten, moeten de puntjes van dit succesvolle project op de `i' zetten', aldus De Haan.

In het verbeterproject Binnenstadsgrachten is de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met nieuwe waterzuiveringtechnieken. Om water schoner te krijgen zijn verschillende nieuwe methoden getest, zoals het filteren van afvalwater met een bio-membraan of een UV-installatie om het te kunnen gebruiken als schoonwaterbron voor de grachten. Wetterskip Fryslân past de opgedane kennis inmiddels toe bij zuiveringsprojecten door de hele provincie.