Rijksvoorlichtingsdienst

Vernieuwde garantieregeling voor boren naar aardwarmte

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zal samen met minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Staatscourant 30 juli 2010 een vernieuwde tijdelijke garantieregeling publiceren voor het boren naar aardwarmte. Het gaat om het afdekken van het geologische risico dat het boren voor de toepassing van aardwarmte niet succesvol is. Aardwarmte is warmte uit diepe aardlagen, dieper dan 500 meter. Door het boren van twee putten, één om warm water omhoog te pompen en één om het afgekoelde water weer terug in de grond te pompen, kan warm water uit de diepe ondergrond worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen en huizen. Aardwarmteprojecten kunnen bij voldoende hoge energieprijzen en onder de juiste voorwaarden rendabel worden geëxploiteerd. Maar het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag terecht komt is momenteel nog altijd slechts op beperkte schaal verzekerbaar. Dit risico kan met behulp van de garantieregeling worden afgedekt.

De regeling wordt uitgevoerd door Agentschap NL , waarbij TNO zal adviseren over het geologisch onderzoek. Aanvragen voor de regeling kunnen worden ingediend vanaf 1 oktober 2010 tot 1 april 2011. Het garantieplafond bedraagt 43,35 miljoen euro. Dit wordt gedekt door een budget van de ministeries van Economische Zaken en LNV (elk 5 miljoen euro) en premie-inkomsten van indieners van garantie-aanvragen. De garantie bedraagt maximaal 7.225.000 euro per aanvraag, zodat het risico voor zes aardwarmteprojecten kan worden afgedekt. Om voor de garantieregeling in aanmerking te kunnen komen, is grondig geologisch vooronderzoek een voorwaarde. De kans op een succesvolle boring moet minimaal 90 procent zijn. De premie is 7 procent van het gegarandeerde bedrag. Bij misboring wordt maximaal 85 procent uitgekeerd, zodat het eigen risico van de ondernemer 15 procent is. Bij gedeeltelijke misboring wordt gedeeltelijk uitgekeerd.

De pilot garantieregeling voor boren naar aardwarmte is eerder van kracht geweest van november 2009 tot mei van dit jaar. Het maximale garantiebedrag bedroeg toen 5.590.000 euro per aanvraag. In de gewijzigde regeling zijn de maximale subsidiabele kosten verhoogd van 7 miljoen naar 8,5 miljoen, waardoor het maximale garantiebedrag 7.225.000 euro per aanvraag is. Daarnaast is de grens waarboven doorgaan na de eerste boring verplicht is, verhoogd van 50% naar 75%. Dit betekent dat een tweede boring pas verplicht wordt als de eerste boring 75% of meer van het verwachte vermogen oplevert. Als de eerste boring 75% of minder van het verwachte vermogen oplevert, wordt de maximale uitkering of "stopuitkering" uitbetaald.

Uit de evaluatie van de pilotregeling zijn nog meer aandachtspunten gekomen. Tegelijkertijd met de openstelling van de beperkt gewijzigde regeling wordt daarom gewerkt aan een verdergaande aanpassing van de regeling.

De garantieregeling voor het afdekken van risico's voor aardwarmte maakt onderdeel uit van de Innovatieagenda Energie: programma Kas als Energiebron en van het werkprogramma Warmte op stoom.

Noot voor redacties (