Gemeente Echt-Susteren


Handhaving bij bedrijven beter geregeld (Pub.datum: 19 juli '10)

De gemeente gaat haar handhaving bij bedrijven anders aanpakken. In plaats van de verschillende vergunningen van een bedrijf apart te controleren en daardoor meerdere bezoeken aan een bedrijf per jaar, worden bedrijven vanaf juni bezocht door een team van handhavers die alle toepassingen van de geldende vergunningen en regelgeving met één bezoek controleren. Dat betekent dat bedrijven in één keer weten wat goed wordt uitgevoerd en waar ze nog aanpassingen moeten doen. Snel, duidelijk en klantvriendelijk!

Â

De Berk

Het eerste bedrijventerrein dat volgens deze aanpak gecontroleerd wordt is bedrijventerrein De Berk. Vanaf april 2010 wordt een bedrijf in één keer doorgelicht. Gecontroleerd wordt dan op bijv. milieuvoorschriften, bouwvoorschriften, illegale bouwwerken, reclame-uitingen, bestemmingsplan, etc. Aan deze controle nemen verschillende partijen deel zoals toezichthouders bouwtoezicht, brandweer en milieutoezicht. Soms kan één handhaver meerdere aspecten onderzoeken, soms voeren meerdere gespecialiseerde toezichthouders gezamenlijk een controle uit. De reden dat we starten met industrieterreinen is dat niet alle bedrijven zich na vestiging bij de gemeente melden.

Â

Eerst bedrijventerreinen, dan de rest

Door met de grote bedrijven te beginnen en de bedrijven van de controles op de hoogte te stellen zorgen voor een gelijke behandeling van de bedrijven op het industrieterrein. Doel van de controles is om de dossiers actueel te krijgen, om de bedrijven te laten voldoen aan de regelgeving, om legale bedrijven op te nemen in de onze bestanden en om illegale situaties te ontdekken. Op termijn volgen bedrijven in het buitengebied, de winkelgebieden en woongebieden.