Politie Utrecht

Persberichten Eemland noord, 11.20 uur

Utrecht, 19-07-2010

Babbeltrucs

SOESTERBERG Op vrijdagmiddag 16 juli zijn zogenaamde babbelaars actief geweest. Met een verzonnen verhaal is het in twee gevallen gelukt om binnen te komen bij de bejaarde bewoners. Vooralsnog lijkt er niets te zijn gestolen.

Rond 15.00 uur stonden bij een bejaard echtpaar op de Plesmanstraat plotseling twee onbekende vrouwen in de woning . Zij hielden een vaag verhaal over de tuin en verdwenen weer even snel als zij gekomen waren.

Drie kwartier later stonden twee vrouwen voor de deur bij een 83-jarige bewoner van de Anthonie van Leeuwenhoeklaan. Nu bediende men zich van een verhaal over de thuishulp om binnen te komen. Ook hier verdwenen de vrouwen plotseling, waarbij de bejaarde man nog zag dat er een derde vrouw in de woning was geweest.

Rond 17.00 uur poogden twee vrouwen binnen te komen bij een ouder echtpaar op de Christiaan Huygenslaan. De bewoners waren echter alert en lieten de dames buiten staan waarna zij onverrichter zake vertrokken.

Vooralsnog lijkt het erop dat de vrouwen niets van hun gading hebben kunnen vinden in de woningen waar zij binnen zijn geweest en kwamen de bewoners met de schrik vrij.

Uit de verklaringen van de slachtoffers blijkt dat het in alle gevallen om vrouwen ging met een Slavisch uiterlijk, en een lengte van 1.65-1.70 meter. Men droeg lange rokken en liep mogelijk op sandalen. Eén van de vrouwen had zwart haar dat zij droeg in een knot. De leeftijd zou rond begin twintig zijn.

De politie gaat ervan uit dat het in alle drie de gevallen om dezelfde dadergroep gaat en sluit ook niet uit dat zij op dezelfde dag en daags daarvoor actief zijn geweest in de naburige regio Gooi- en Vechtstreek. In Hilversum en Huizen werden bewoners ook daar geconfronteerd met Oost-Europese vrouwen die met een babbeltruc probeerden binnen te komen. In die situaties maakten zij mogelijk gebruik van een groene Opel Vectra.

De politie waarschuwt de bewoners in de regio Eemland alert te zijn op deze rondtrekkende verdachten en in heterdaad situaties direct te bellen met het alarmnummer 112.

Baldadig

BAARN De politie heeft zondagmorgen om 03.10 uur twee verdachten op heterdaad betrapt die een vlag meenemen van een pand op de Torenlaan.

De agenten, die in een burgerauto surveilleerden, zagen de twee Baarnaars van 17 en 18 jaar de vlag van de gevel afhalen en ermee weglopen. Toen zij de agenten zagen naderen gooiden zij het stuk textiel gelijk weg maar dat mocht niet meer baten. Zij werden aangehouden en overgebracht naar politiebureau.

Na verhoor en ontvangst van de bekeuring werden zij opgehaald door één van de ouders.