Rechtbank Utrecht


Paragliding in Schalkwijk mag alleen in zomermaanden

Utrecht, 19 juli - De gemeente Houten mocht onder voorwaarden een vrijstelling verlenen voor het organiseren van paragliding-activiteiten op een perceel aan de achterdijk in Schalkwijk. Dat is de uitkomst van twee procedures voor de bestuursrechter in Utrecht.

De gemeente had de vrijstelling (op het geldende bestemmingsplan) verleend onder een aantal voorwaarden. Het terrein mag alleen tussen de tweede week van juli en eind oktober gebruikt worden voor (ongemotoriseerde) paragliding-activiteiten. Ook mogen er niet meer dan vijftien personen tegelijk paragliding sport beoefenen op het terrein.

Het bedrijf Paragliding Holland stapte naar de rechter omdat het de vergunning te beperkt vond. De Stichting Natuurbehoud Stelling van Honswijk stapte ook naar de rechter. De stichting vond dat de vergunning helemaal niet verleend had moeten worden, omdat het effect van paragliding op broedende en foeragerende vogels onvoldoende onderzocht zou zijn.

De bestuursrechter oordeelde dat in voldoende mate is onderbouwd dat paragliding gedurende het broedseizoen en de winter verstorend is voor de aanwezige vogels in het gebied. Anderszijds is ook voldoende gemotiveerd dat in periode van na de eerste week van juli tot en met eind oktober in de hele polder voldoende voedsel aanwezig is, waardoor de vogels tijdens de activiteiten eenvoudiger kunnen uitwijken naar rustiger gebieden, waardoor er niet of nauwelijks sprake zal zijn van een verstorend effect ten gevolge van de paragliding-activiteiten.

De rechter liet de vrijstelling zoals de gemeente die had verleend daarom in stand.

LJ Nummers

BN1305
BN1311

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 19 juli 2010 Naar boven