Siemens

Persbericht

201007. 326

Den Haag, maandag 19 juli 2010

Krachtige kogelkranen en aandrijvingen van Siemens

Met de nieuwe twee- en drieweg kogelkranen en bijbehorende servomotoraandrijvingen breidt Siemens Building Technologies haar productportfolio op het gebied van regelafsluiters uit. Kogelkranen past men toe in kleine tot middelgrote verwarmings-, ventilatie- en luchtbehandelingsinstallaties met gesloten verwarmingscircuits. Ze zijn geschikt voor gebruik als change over-, regel- of veiligheidsafsluitkranen.

De kogelkranen zijn er in diverse uitvoeringen met binnendraad Rp ½ tot Rp 2 en Kvs-waarden van 1 tot en met 63 m3/h. Dat maakt precies dimensioneren mogelijk, met als grote voordelen optimaal regelgedrag en stabiliteit in de installatie. De kogelkranen worden aangedreven door roterende servomotoren, die zijn voorzien van een slimme montageset om ze supersnel te kunnen monteren. Alle gebruikelijke voedingspanningen en besturingssignalen zijn beschikbaar, met of zonder veerteruggang (nulspanningsterugloop).

De kogelkranen hebben een laag draaimoment, omdat de kogelgeleidekragen worden ondersteund door O-ringen. Hierdoor zijn kleinere, goedkopere servomotoren voldoende om de kranen aan te drijven. De grote stelverhouding en nauwkeurige equiprocentuele afsluiterkarakteristiek maken de kranen krachtig en minder gevoelig voor incorrecte dimensionering. Het equiprocentuele karakter zorgt voor lineair gedrag van het systeem.

Door de hoge volumestroom in relatie tot de nominale doorlaat is het mogelijk om kleinere, goedkopere kogelkranen te gebruiken. Omdat de regelkarakteristiek in de kogel is geprofileerd, kon het ontwerp eenvoudig blijven, zijn er minder onderdelen nodig en heeft de gebruiker er minder kosten aan. De kogel is gemaakt van ontzinkt verchroomd en gepolijst messing, de as is voor lage wrijving geoptimaliseerd. Daardoor heeft de kogelkraan een hoge levensverwachting en is de kogel onderhoudsvrij.

De servomotoren zijn eenvoudig te monteren. Dankzij het unieke ontwerp is er geen gereedschap bij nodig en er zijn geen onderdelen die zoek kunnen raken. Eén en ander levert tijdsbesparing op bij montage, inbedrijfstelling en service. De motoren zijn flexibel af te stellen, onder meer als normally closed of normally open. De aandrijving is gebaseerd op de krachtige OpenAir roterende luchtklepaandrijvingen van Siemens, die hun waarde al miljoenen malen hebben bewezen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, Johan Boom
Telefoon: +31 (0)70 333 7925
E-mail: johan.boom@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com