UMC St Radboud


Dr. Joost Hoenderop hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie 19-07-2010

Dr. Joost Hoenderop is met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar bij het UMC St Radboud met als leeropdracht Moleculaire Nierfysiologie.
Onze nieren zorgen ervoor dat het waardevolle calcium niet wordt uitgeplast. Joost Hoenderop ontdekte voor het eerst dat poriën in de niercellen, zogenaamde calciumkanalen, het calcium weer terug in het lichaam brengen. Hoenderop leidt momenteel een internationale onderzoeksgroep binnen de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud.

Joost Hoenderop studeerde biochemie en moleculaire biologie aan de Hogeschool Gelderland en volgde daarna van 1995 - 1996 een speciaal MSc-programma in de biologie. Van 1996 tot 1999 werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Biochemie en Celfysiologie. In 2000 promoveerde hij cum laude op onderzoek naar de moleculaire mechanismen van calcium transport in de nier.

Dr. Hoenderop is sinds 2006 als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud. In 2006 ontving Hoenderop de prestigieuze European Young Investigator Award (EURYI). Daarnaast ontving hij tal van subsidies van onder andere de Nierstichting en NWO. In 2010 werd hij benoemd tot lid van de Jonge Academie van de KNAW.