Gemeente Son en Breugel


niet open op zondag

Supermarkten in Son en Breugel niet open op zondag

De supermarkten van Son en Breugel zijn niet tot overeenstemming gekomen over een gezamenlijk afspraak rond de zondagsopenstelling. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de ondernemers dat door de gemeente werd georganiseerd. De gemeente is bereid een zondagsopenstelling mogelijk te maken, mits de vijf supermarkten in de gemeente een onderlinge regeling met elkaar treffen, bijvoorbeeld via een roulatiesysteem.

De openstelling op zondag kan in Son en Breugel alleen in de vorm van een `avondwinkel'. Een gemeente mag per 15.000 inwoners één avondwinkel hebben. Er kan per zondag dus één supermarkt in de gemeente open en dan nog alleen na 16.00 uur.
Om ondernemers evenveel kans te geven om op de zondag open te gaan, is een eerlijke verdeling nodig tussen de Albert Heijn, Aldi, Emte, Jumbo en de Plusmarkt.

Directe aanleiding voor een gesprek met de supermarkten was een verzoek van Albert Heijn om zondagsopenstelling van 16.00 tot 22.00. Eerder waren dergelijke verzoeken van Jumbo en Plus afgewezen, omdat de plaatselijke verordening winkeltijden geen mogelijkheden bood. Het college onderzocht of wijziging van de verordening winkeltijden door de gemeenteraad onder bepaalde voorwaarden mogelijk kan zijn.

De gemeente arrangeerde daarom een gesprek om de interesse vanuit de aanbodzijde te bekijken. Dat werd door de ondernemers gewaardeerd. Toch maakten de vijf supermarken duidelijk geen heil te zien in een gezamenlijke regeling. De vertegenwoordigers van de supermarkten hebben vertrouwen in de ideeën van diverse landelijke politieke partijen om te komen tot verruiming van de mogelijkheden of zelfs tot afschaffingen van de Winkeltijdenwet.

Reactie wethouder Frenken: "Het was de moeite waard om de ondernemers bij elkaar te brengen over deze kwestie. Dat is een prima rol voor de gemeente. Jammer dat ze er niet meteen uitkwamen, maar wie weet wat voor moois hier straks nog uit voortvloeit."

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491