Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Werken aan een duurzame Vierdaagse

19-07-2010

Biologisch afbreekbare cadeautasjes, recyclebare kartonnen dozen en zo min mogelijk papierafval op de Wedren, het start- en eindpunt van de Nijmeegse Vierdaagse. Deze attributen moeten het internationale wandelevenement een duurzaam karakter geven.

Samen met de Stichting kiEMT heeft het bestuur van de Vierdaagse het initiatief genomen voor een duurzamere bedrijfsvoering. Inmiddels zij de krachten gebundeld: de Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen en de gemeente Nijmegen doen ook mee.

Bewustwording

Het draait voor een belangrijk deel om bewustwording. Van sponsors, de organisatiemedewerkers en natuurlijk de duizenden wandelaars wordt gevraagd verstandig om te gaan met afval, water en energie. Uiteraard wordt dit ook van het publiek langs de route verwacht.

Dit jaar wordt een zogenoemde nulmeting duurzaamheid uitgevoerd. Volgend jaar volgt dan een tweede meting tijdens de vier dagen wandelen. Op basis hiervan kan bekeken worden welke maatregelen wel en niet gewerkt hebben.

Maatregelen 2010

Wandelaars krijgen nu langs de route vers water aangereikt in 200.000 afbreekbare plastic bekers. Tussen zes uur 's avonds en drie uur 's nachts wordt zuinig omgegaan met water en stroom. Het gebruik van water en stroom wordt het hele etmaal bijgehouden.

Meer informatie

* www.4daagse.nl

* www.kiemt.nl