Gemeente Edam-Volendam

Ammoniak koelinstallatie van Goldfish wordt afgetapt en verbrand

Ammoniak koelinstallatie in Nijssen De Heiploeg Groep is voornemens om de koelinstallatie met ammoniak als koelmiddel op de locatie Noordeinde van Goldfish buiten werking te stellen.
Om dit te kunnen doen moet de ammoniak in de installatie worden verwijderd.

Er zijn twee gangbare methoden om dit te doen. De tot recentelijk gangbare was om de ammoniak over te pompen in tanks en te transporteren over de weg naar een verwerker. Binnen de gemeente is dit eerder gedaan omstreeks 1997 ten behoeve van de installatie bij de toenmalige vestiging van Platvis aan de Parallelweg.

Door Heijploeg is gemeld dat zij de voorkeur hebben voor de andere gangbare methode. Het betreft het ter plaatse - gecontroleerd - verbranden van de ammoniak.

De methode om de ammoniak ter plaatse te verbranden is ontwikkeld in Duitsland en is sinds 2006 ook in gebruik in Nederland waaronder bijvoorbeeld bij Grolsch en Enschede en bij meerdere kaasfabrieken in ondermeer Hilversum, Alkmaar en Heiloo. In alle gevallen werd de verbranding uitgevoerd door de firma Grenco een bedrijf die gespecialiseerd is in koelinstallaties en koeltechnieken.

Aan de hand van een rapport van Rijksinstituut volksgezondheid en milieu (Rivm) is duidelijk dat uit veiligheidsoogpunt het de voorkeur verdient om de ammoniak ter plaatse te verbranden in plaats van het aftappen en over de weg te transporteren.

De bij het verbranden in de lucht vrijkomende stoffen zijn voornamelijk waterdamp en stikstof. (Ammoniak bestaat uit een mengsel van stikstof en waterstof die bij de verbranding reageert met de in de lucht aanwezige zuurstof). Ter informatie kan tevens worden gemeld dat de ons omringende lucht voor meer dan 79% bestaat uit stikstof en dat de toevoeging via de verbranding zodanig gering zal zijn dat enig toename niet meetbaar zal zijn.

De beoogde data voor de verbranding zijn 28 en 29 juli met een mogelijke uitloop tot en met 30 juli aanstaande.

Indien u meer informatie wenst kunt u zich wenden tot de heer E. Carlson van de afdeling VROM, tel. 0299-398446.