Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 19 juli 2010

Hoera! (Het is) een... bonobo!

Zeldzame bonobo-baby geboren in Apenheul

In Apenheul is bonobo Jill (25) zaterdagnacht 17 juli bevallen. De dierverzorgers waren niet bij de geboorte. Jill is een ervaren moeder; de geboorte vindt gewoon in de groep plaats. De groepsgenoten zijn natuurlijk erg geïnteresseerd in de kleine. Bij bonobo's zijn de vrouwen de baas, en Jill is de bazin van de hele groep. Dit betekent dat haar baby een belangrijke plek inneemt in de groep. In de Apenheulse bonobogroep leven twee mannen, Zamba en Mobikisi. Jill heeft met beide gepaard, het is dus niet duidelijk wie de vader is. Maandagochtend is de baby ­ veilig aan de buik van moeder ­ voor het eerst naar buiten gegaan.

Een naam heeft de baby nog niet. Daarvoor wordt een namenwedstrijd gehouden. Via www.destentor.nl kan tot maandag 2 augustus een naam worden ingezonden. De winnaar krijgt een Meet & Greet met de bonoboverzorger.

Belangrijke baby

Bonobo vrouwtjes worden hooguit eens in de vier jaar zwanger. De verzorgers waren daarom blij verrast toen bleek dat Jill zwanger was. Voor Jill is dit de derde baby. Haar vorige kind, Lingala, is inmiddels alweer zelf een jong volwassen bonobovrouw van 7 jaar. Jill is de alfavrouw van de groep (de bazin). Haar baby zal dus een belangrijke plek innemen in de groep. Ook voor Lingala is het bijzonder leerzaam om haar moeder met een baby te zien. Het moederschap moet een bonobo leren. Lingala zal deze winter in het kader van het Europese fokprogramma voor bonobo's verhuizen naar een andere dierentuin en dan is het heel belangrijk dat ze deze vaardigheid meeneemt.

Grappig detail: Jill's vorige baby, Lingala, werd ook op 17 juli geboren. Jill's eerste baby werd ook geboren op een 17e maar dan in september.

Menselijke zwangerschap

De DNA van bonobo's komt voor 98% overeen met dat van mensen. Dit is ook terug te zien in de zwangerschap van deze mensapen. De zwangerschap verloopt onder invloed van dezelfde hormonen: een zwangerschaptest van een drogisterij bevestigde afgelopen december de zwangerschap van Jill. Haar zwangerschap is zeer voorspoedig verlopen; ze leek niet veel last van kwalen te hebben. Ze had wel last van de warmte van de afgelopen tijd; het maakte haar kortademig en ze maakte zelfs geen nest meer. Jill hoefde iets minder lang vol te houden in de hitte dan zwangere mensenvrouwen: bonobo's dragen acht en een halve maand.

Zeldzame mensapen

Bonobovrouw Jill komt uit een Amerikaanse dierentuin. Het grootste deel van de bonobogroep is in 1998 uit Kinshasa naar Apeldoorn gekomen. Deze dieren zijn en blijven eigendom van de Congolese regering. Apenheul heeft ze te leen gekregen, ten behoeve van het fokprogramma. Bonobo's zijn zeldzame mensapen, die slechts in enkele dierentuinen ter wereld worden gehouden. In Europa leven zo'n 90 bonobo's in dierentuinen en worden niet veel baby's geboren. Ook deze baby is daarom van groot belang voor het Europese en Amerikaanse fokprogramma van bonobo's.


- - - einde bericht - - -

Voor de redactie: