CDA afdeling Gelderland


Provincie: Blijf investeren in Gelderse Wegen!

---

Mede op initiatief van het CDA hebben Provinciale Staten vandaag gedebatteerd over verschillende wegen in Gelderland. Zo wil het CDA, dat de provincie blijft studeren op de N786, er een voorstel komt over de aanleg van de rondweg Zeddam en dat er een bijdrage wordt voorbereid voor de aanleg van de Oostelijke Randweg Doetinchem.

N786 (Apeldoorn â Doetinchem)
Vorig jaar hebben de staten een voorbereidingskrediet aangenomen om de verder te studeren op de problemen op de weg tussen Apeldoorn en Dieren. Gedeputeerde Staten stellen in de Voorjaarsnota, dat ze geen beroep het krediet willen doen, omdat niet duidelijk is welke variant haalbaar is.
De staten stellen nu via een motie, die we samen met andere partijen opgesteld hebben, dat een verkenning over de N786 (Dieren - Apeldoorn) in gang gezet moet worden daarbij de oplossingsrichtingen te betrekken die in de fase van de preverkenning aan de orde zijn geweest. Concreet houdt dat in, dat we geen enkele oplossing bij voorbaat willen uitsluiten.
We willen in het najaar van 2010 een voorstel van GS krijgen, om n.a.v. de uitkomsten van deze verkenning, inclusief een financieel overzicht van de kosten van de verschillende varianten, een besluit te kunnen nemen over de aanleg van deze weg.

N316 (Rondweg Zeddam â de ontbrekende schakel)
Op voorstel van het CDA is een motie aangenomen waarin wordt geconstateerd, dat de aanleg van de N316 een grote bijdrage levert aan bereikbaarheid en leefbaarheid binnen de gemeente Montferland en dat de aanleg van groot belang is voor de versterking van de economische structuur in het gebied, met name tussen Doetinchem, âs Heerenberg en Emmerich.
Hoewel het een provinciale weg is, heeft de gemeente Montferland veel tijd en energie gestoken in een procedurele voorbereiding voor de aanleg van deze weg.
Het CDA vindt, dat de provincie nu moet doorpakken en dat er dit najaar een voorstel ten aanzien van deze rondweg aan provinciale staten moet worden voorgelegd.

Doetinchem: de oostelijke randweg
Voor provinciale staten is dit een nieuw project: het gaat om de aanleg van een gemeentelijke randweg, waarvan de gemeente Doetinchem o.a. financiële medewerking heeft gevraagd. Voor een overgrote meerderheid van de staten is het nu te vroeg om daar al een definitief besluit over te nemen. Samen met andere partijen zijn we tot een motie gekomen, waarin aan Gedeputeerde Staten gevraagd wordt om in september 2010 een voorstel voor te leggen, waarin onderbouwd wordt welk provinciaal belang de aanleg van een randweg Doetinchem heeft voor een verbetering van het onderliggend wegennet in de Achterhoek. Tevens willen we weten hoe de provincie een bijdrage kan leveren aan de aanleg van de Oostelijke Randweg Doetinchem.
Voor het CDA is de aanleg van deze weg van groot belang voor de bereikbaarheid van Doetinchem en ommelanden en is de moeite van investeren waard !

---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 19-7-2010