MBO raad

Eerste mbo-studenten sluiten stage World Expo Shanghai succesvol af

19-07-2010 - Na drie maanden stage voor het Nederlands paviljoen op de World Expo in Shanghai zijn de eerste mbo-studenten weer terug in eigen land. Allemaal hebben ze hun stage succesvol afgerond. In Shanghai neemt een nieuwe groep studenten het stokje van hen over.

Sinds de start van de wereldtentoonstelling op 1 mei van dit jaar stonden de studenten klaar voor de ruim 50.000 bezoekers per dag. "De studenten, afkomstig van 22 Nederlandse mbo-instellingen, vormden onderdeel van een bedrijf dat nog vanaf de grond moest worden opgebouwd. De omstandigheden in China en de samenwerking met Chinese buddy stagiairs boden hen een unieke leerervaring", reageert Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad. Van Zijl bezocht de studenten begin juli.

Rapportcijfer 8,5
De werkgever van de studenten,Walter van Weelden, Commissaris Generaal van het Nederlandse Expo paviljoen, waardeert hun enthousiaste inzet met een 8,5.

Nederlandse gerechten
Het merendeel van de studenten volgde een hospitality stage. Zo bereidden de stagiairs onder leiding van cateraar Maison van den Boer authentieke, Nederlandse gerechten met louter Chinese ingrediënten. De gerechten werden verkocht op het paviljoen aan het publiek en in de VIP-ruimte geserveerd aan vooraanstaande gasten uit China en Nederland.

"Deze internationale ervaring is een waardevolle belevenis die de studenten niet snel vergeten", concludeert Jos de Goey, directeur van Skills Netherlands, die de studenten begin deze maand in Shanghai sprak.

Succes vraagt om herhaling
Dit grote stageproject is gestart op initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Onder leiding van NL EVD Internationaal zorgden de organisaties Skills Netherlands en de MBO Raad respectievelijk voor de voorbereiding, werving en selectie en vakinhoudelijke begeleiding van de mbo- en hbo-studenten.

Dit is de eerste keer dat studenten van zoveel verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen samenwerken. Het is de bedoeling om deze manier van stagelopen in de toekomst te herhalen.

Laatste groep
De eerste groep mbo- en hbo-studenten vertrok in april naar Shanghai. De tweede en laatste groep is begin juli afgereisd. De expo sluit 31 oktober. Dan eindigt ook de stage van de laatste groep studenten.

Lees ook: "China voelt als een tweede thuis".
Back Stage, opinieblad over beroepsonderwijs en educatie volgde mbo-student Giovanni Fritschij tijdens zijn stage voor de World Expo.

Meer informatie
www.holland-expo2010.nl

Marije Hulsbosch, perswoordvoerder: 0348-75 35 38 / 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Videoverslag: Jan van Zijl bezoekt mbo-studenten in Shanghai

Bron/Auteur: Webredactie