D66

maandag 19 juli 2010

Bindende afspraken voor energiekorting bedrijven

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt dat bedrijven die een energiekorting krijgen ook daadwerkelijk energie moeten besparen. Uit onderzoek blijkt dat de bedrijven aan wie het belastingvoordeel is gegeven zich niet aan de afspraak houden. Van Veldhoven: "De industrie moet haar verantwoordelijkheid nemen voor die energiebesparing."

Energiekorting

Iedereen die stroom verbruikt betaalt energiebelasting, behalve grootverbruikers, die krijgen korting van het kabinet. Kleinere bedrijven en particulieren moeten wel gewoon energiebelasting betalen. Uit een rapport blijkt nu dat de grote bedrijven nauwelijks bespaard hebben. De grootverbruikers bespaarden maar 0,5% per jaar, terwijl 1,3% was afgesproken.

Bindende afspraken

De afspraken met de bedrijven stellen te weinig voor, vindt Van Veldhoven. "Ik vind dat de industrie haar bijdrage moet gaan leveren. En dat betekent dat er bindende afspraken moeten worden gemaakt over hoe zij energie gaan besparen. Het gaat ons niet alleen om vergroening, maar het is ook een stimulans voor bedrijven om te innoveren. Bovendien scheelt het in hun energierekening, waarmee de maatregelen zichzelf terug betalen."

Lees hier de schriftelijke vragen van Stientje van Veldhoven. Zie het origineel