Gemeente Abcoude


GGD Midden-Nederland geeft tips om voedselinfectie te voorkomen

Hoe overleef ik de barbecue?!

Gezellig barbecueën met vrienden of familie. Dat betekent veel vlees en salades, die gemakkelijk een uurtje in de felle zon staan. En wat doen we met de restjes? Die zetten we in de koelkast om er de volgende dag weer heerlijk van te smullen. Alle ingrediënten voor bacteriën om zich in rap tempo te vermenigvuldigen. Met als resultaat een ontwricht darmstelsel en mensen die zich the day after erg beroerd voelen. Eenvoudige maatregelen kunnen dit voorkomen.

Enkele belangrijke maatregelen zijn: was uw handen voordat u eten klaarmaakt en na ieder toiletbezoek, houdt bereid en rauw voedsel apart tijdens het koken, zet boodschappen na aankoop direct in de koelkast. Zet geen grote schaal met vlees buiten, maar vul de schaal af en toe bij met vlees uit de koelkast. Voedselinfecties kunnen niet alleen gemakkelijk ontstaan tijdens barbecueën. Zij ontstaan ook door het eten van rauwe schelpdieren, vlees en vis, of door simpelweg onvoldoende hygiëne. Op www.gezondmiddennederland.nl geeft GGD Midden-Nederland nog meer tips om voedselinfectie te voorkomen.

Wat is een voedselinfectie? Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen die mensen binnenkrijgen via besmet eten of drinken. De symptomen zijn ondermeer braken en diarree. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over. Maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan een infectie ernstig zijn, soms zelfs levensbedreigend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 300.000 tot 750.000 voedselinfecties voorkomen.

Toch ziek? Een voedselinfectie gaat meestal vanzelf over. Mensen kunnen rustig afwachten. Eten hoeft pas weer als de zieke weer trek krijgt. Veel drinken is wel belangrijk. Door diarree en overgeven kan het lichaam veel vocht verliezen. Uitdroging is te herkennen aan: niet of weinig plassen en donkere urine, dorst en een droge mond, diepliggende ogen en koude armen en benen. Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van uitdroging contact op te nemen met een (huis)arts. Ook bij hoge koorts, sufheid en bloed in de ontlasting of het braaksel, kunt het beste contact opgenomen worden met een (huis)arts.

Verspreiding en besmetting Bacteriën en virussen die voedselinfecties veroorzaken, verspreiden zich via ontlasting en braaksel. Mensen met een voedselinfectie moeten dan ook extra maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen: ze kunnen beter geen eten klaarmaken tot drie dagen na het einde van de klachten. En het is goed om een apart toilet en een eigen handdoek te gebruiken.

Voor meer informatie kijkt u op www.gezondmiddennederland.nl.
---

19 juli 2010