Gemeente Tiel


Presentatie ontwerp kunstwerk spoortunnel Tiel Oost

De spoortunnel in Tiel Oost aan de Westroijensestraat krijgt een make-over. In augustus 2010 wordt de tunnel beschilderd volgens het ontwerp van kunstenaar Krijn de Koning. Hij kreeg deze opdracht omdat de gemeente de stadsentrees wil verbeteren en verbijzonderen. Het ontwerp van de kunstenaar is vanaf 20 juli tot en met 10 september 2010 te zien in het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Tiel (Achterweg 2).

De Kunstadviescommissie Rivierenland adviseerde burgemeester en wethouders het ontwerp van Krijn de Koning te laten uitvoeren zodat de spoortunnel, die nu een verwaarloosde en grauwe indruk maakt, een mooie en duidelijke entree van de stad wordt.

Nu ook ProRail, eigenaar van de spoortunnel, akkoord is, kan het kunstwerk gemaakt worden. Eerst krijgt de hele spoortunnel een schoonmaakbeurt en komt er een coating op. Daarna wordt de schildering aangebracht. Voor de autotunnel gebeurt dit zoveel mogelijk 's avonds laat en 's nachts, zodat er zo min mogelijk last is voor het verkeer. Omwonenden worden voor aanvang van de werkzaamheden geïnformeerd.

Het kunstwerk wordt bekostigd uit de zogenaamde reserve stadsverfraaiing, die in 2008 door de gemeenteraad is gevormd voor kunstprojecten en infopanels bij de stadsentrees.

Meer over De Koning

Het kunstwerk in de spooronderdoorgang is een buitenbeentje in het werk van deze internationaal bekende kunstenaar: eigenlijk is het een plat werk, een schildering, op een bestaande constructie. Gewoonlijk bouwt De Koning zijn sculpturen op uit vloeren, wanden en doorgangen die hij in verschillende, vaak felle kleuren beschildert. Hij wil dat mensen hun omgeving anders gaan beleven.

De Koning exposeert veel in musea in binnen- en buitenland en maakt daarnaast ook kunstwerken in de openbare ruimte. Wat hem bij de spooronderdoorgang uitdaagde is een kunstwerk te maken voor een groot publiek.