Rijksoverheid


Garantieregeling voor boren naar aardwarmte

Nieuwsbericht | 19-07-2010

Er komt een vernieuwde tijdelijke garantieregeling voor het boren naar aardwarmte. Dit moet het geologische risico dat het boren naar aardwarmte niet succesvol is, afdekken.

Minister Van der Hoeven (EZ) zal dit samen met minister Verburg (LNV) op 30 juli 2010 publiceren in de Staatscourant.

Aardwarmte

Aardwarmte is warmte uit aardlagen dieper dan 500 meter. Door het boren van twee putten, één om warm water omhoog te pompen en één om het afgekoelde water weer terug in de grond te pompen, kan warm water uit de diepe ondergrond worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen en huizen.

Risico afdekken

Aardwarmteprojecten kunnen bij voldoende hoge energieprijzen en onder de juiste voorwaarden rendabel worden geëxploiteerd.

Maar het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag terecht komt, is nog altijd maar op beperkt schaal te verzekeren. Dit risico kan met behulp van de garantieregeling worden afgedekt.

Garantieregeling

De garantieregeling heeft een plafond van EUR 43,35 miljoen. Dit wordt gedekt door een budget van de ministeries van EZ en LNV (elk 5 miljoen euro) en premie-inkomsten van indieners van garantieaanvragen.

De garantie is maximaal EUR 7.225.000 per aanvraag, zodat het risico voor zes aardwarmteprojecten kan worden afgedekt.

Aanvraag regeling

Aanvragen voor de regeling kunnen worden ingediend vanaf 1 oktober 2010 tot 1 april 2011. Om in aanmerking te komen voor de garantieregeling, is grondig geologisch vooronderzoek een voorwaarde.

De kans op een succesvolle boring moet minimaal 90% zijn. De premie is 7% van het gegarandeerde bedrag. Bij misboring wordt maximaal 85% uitgekeerd, zodat het eigen risico van de ondernemer 15% is. Bij gedeeltelijke misboring wordt gedeeltelijk uitgekeerd.

De proef garantieregeling voor boren naar aardwarmte is eerder van kracht geweest van november 2009 tot mei 2010.

Documenten en publicaties

Vernieuwde garantieregeling voor boren naar aardwarmte

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zal samen met minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ...