Politie Zaanstreek-waterland

Hardrijder op cursus

Schiphol, 18-07-2010 o Tijdens een onopvallende videosurveillance hebben agenten zondagavond op de A4, ter hoogte van Schiphol, een hardrijder aan de kant gezet.

De man reed met een gemiddelde snelheid van 175 km per uur waar 120 km per uur is toegestaan. De 24-jarige automobilist uit Almere haalde meerdere malen rechts in en reed zeer dicht op zijn voorgangers. Hij kreeg drie bekeuringen mee (kleven, rechts inhalen en snelheid). Ook heeft de politie de man aangemeld voor een EMG cursus (Educatieve Maatregel Gedrag).

Wie tijdens één rit herhaaldelijk snijdt, bumperkleeft, rechts inhaalt, onnodig op de vluchtstrook rijdt of bijvoorbeeld de maximumsnelheid fors overschrijdt, kan door de politie naar het CBR worden verwezen. Het CBR beoordeelt vervolgens of de overtreder voor de EMG in aanmerking komt. De EMG-cursus duurt drie dagen en kost de overtreder ongeveer 750 euro. Niet volgen of niet met goed gevolg afleggen van deze cursus betekent dat het rijbewijs ongeldig wordt verklaard. De EMG is een aanvulling op de strafmaatregel van justitie.