Politiebond ACP

12 juli 2010

ACP eist duidelijkheid wijzigingen politieopleiding

De ACP heeft de minister vorige week verzocht om duidelijkheid te scheppen over een aantal zaken betreffende de politieopleiding. Zo is gesproken over de instroom van politiestudenten, de zogenoemde `beursstudenten' en de verkorting van de opleiding tot (allround) politiemedewerker (niveau 3 en 4).
De ACP heeft de minister vorige week verzocht om duidelijkheid te scheppen over een aantal zaken betreffende de politieopleiding.

De ACP heeft de minister vorige week verzocht om duidelijkheid te scheppen over een aantal zaken betreffende de politieopleiding.

In de `packagedeal' zijn afspraken gemaakt over de instroom van politiestudenten. Een instroom van gemiddeld 1600 politiestudenten per jaar in 2010, 2011 en 2012 was voor de achterban van de ACP een cruciaal onderdeel van de afspraken. Om die reden volgt de ACP de uitvoering van deze afspraak op de voet. Al eerder dit jaar heeft de ACP de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd de regie te nemen, zodat de afspraak over de instroom daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Op dit moment lijkt het er echter op dat de afgesproken instroom niet gehaald wordt. Voor 2010 en 2011 lijkt de instroom zelfs onder de 1600 uit te komen, in plaats van 3200 voor deze twee jaren. De ACP heeft de minister eind vorige week dringend gevraagd om stappen te zetten om de afspraak na te komen. Het uiterste moment daarvoor lijkt augustus 2010 te zijn. In de extra vergadering later deze maand verwacht de ACP duidelijkheid over de stappen die genomen gaan worden. Mochten die stappen uitblijven, dan zal de ACP de ontstane situatie voorleggen aan de achterban. Daarbij zal de volgende vraag centraal staan: Welke gevolgen moet het niet behalen van deze afspraak hebben voor de `packagedeal'?

Beursstudenten

In de `packagedeal' is ook afgesproken een pilot uit te voeren met zogenoemde `beursstudenten'. Aan deze pilot zijn een aantal eisen gesteld. Daarnaast heeft de ACP in het landelijk overleg een voorstel gedaan voor het praktisch vormgeven van de pilot. Over deze vormgeving zou nader overleg plaatsvinden. Tot op heden heeft dit overleg niet plaatsgevonden. Groot was dan ook de verbazing van de ACP dat de minister van BZK de start van de pilot per brief aankondigde voor het najaar. De politiebonden zouden betrokken worden bij de evaluatie van de pilot en dat is niet gebeurd. Voor de ACP is deze gang van zaken onacceptabel. Op grond van het voorstel van de ACP zou nader overleg over de invulling van de pilot gepleegd worden. De minister hoort deze toezegging na te komen. In het extra overleg later deze maand zal de minister duidelijkheid geven over de wijze waarop dit proces is verlopen. Ook zal hij duidelijkheid geven over op welke wijze de met de politiebonden gemaakte afspraak uitgevoerd kan en zal worden.

Verkorting opleiding niveau 3 en 4

Tot slot heeft de ACP met de minister gesproken over de verkorting van de opleidingsduur niveau 3 en 4. Van verschillende leden in opleiding heeft de ACP de vraag gekregen hoe het kan dat de opleiding plotseling met een jaar is verkort. Hierdoor zijn er allerlei vragen gerezen over de wijze waarop zij bijvoorbeeld hun proeve van bekwaamheid, werkstukken en projecten moeten behalen. De ACP heeft hierover vragen gesteld aan de minister, aangezien de opleidingen formeel (nog) niet zijn verkort. In het extra overleg later deze maand zal de minister hierop een reactie geven.

---