Politiebond ACP

12 juli 2010

Politiebonden maken vuist tegen reorganisaties

De politiebonden verlenen absoluut geen medewerking aan de voorgenomen reorganisaties binnen de korpsen Gelderland Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. Dat heeft de ACP, samen met de andere bonden, eind vorige week duidelijk gemaakt aan de minister van Binnenlandse Zaken. De politiebonden verlenen absoluut geen medewerking aan de voorgenomen reorganisaties binnen de korpsen Gelderland Zuid en Noord- en Oost-Gelderland.

De politiebonden verlenen absoluut geen medewerking aan de voorgenomen reorganisaties binnen de korpsen Gelderland Zuid en Noord- en Oost-Gelderland.

In de afgelopen maanden hebben de politiebonden een `stop' gezet op reorganisaties bij de politie (een zogenaamd moratorium). De reden hiervoor is dat het volstrekt onduidelijk is in welk kader deze reorganisaties plaatsvinden. Gaat het bijvoorbeeld om bezuinigingen, personele krimp i.v.m. een nieuw sterkteverdeelsysteem of het vooruitlopen op een nieuw politiebestel. De gevolgen van een reorganisatie zijn voor politiemensen sowieso groot. Dit standpunt heeft de ACP nogmaals onder de aandacht van de minister gebracht. De ACP heeft in juni het initiatief genomen om te kijken in hoeverre onder strikte, aanvullende voorwaarden, toch nog tot reorganisaties kan worden overgegaan. Afgesproken is om nieuwe reorganisaties ook langs deze `meetlat te leggen. In de vergadering van 15 juli zijn de twee hieronder genoemde reorganisaties getoetst.

Gelderland Zuid

De reorganisatie in Gelderland Zuid betreft de herinrichting van de PIOFACH-functie. Toetsing aan de `meetlat' heeft politiebonden doen inzien dat op dit moment geen overeenstemming kan worden bereikt over deze reorganisatie. Vooral het gegeven dat er geen garantie kan worden gegeven voor de toekomstbestendigheid in relatie tot het nieuwe politiebestel gaf hierbij de doorslag. De kans is groot dat een nieuw politiebestel, op korte termijn, tot een totaal nieuwe situatie kan leiden.

Noord- en Oost-Gelderland

De tweede reorganisatie waarover tijdens het landelijk overleg is gesproken, betreft de inrichting van een gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en GHOR van de regio's IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland. Voor deze reorganisatie komen de politiebonden tot dezelfde conclusie als bij de reorganisatie in Gelderland Zuid. Daarnaast is gebleken dat er bij de vorming van gemeenschappelijke meldkamers nagenoeg geen regie is, noch bij de politie noch bij de minister van BZK. Er is bovendien recentelijk door een adviescommissie, onder leiding van oud-burgemeester Mans, een advies uitgebracht om vijf meldkamers op te richten. Over de inrichting van de organisatie en over de samenwerking met brandweer en GHOR verschillen de meningen. Al met al geen duidelijk, samenhangend en toekomstbestendig beleid.
---