Gemeente Soest

Onderzoek rioleringszorg Rekenkamercommissie

19 juli 2010

Op 19 juli 2010 heeft de rekenkamercommissie een onderzoeksrapport over het rioleringsbeleid in Soest uitgebracht. Titel van het rapport is `Riolering, keuzes boven water'. Doel van het onderzoek was om de gemeenteraad inzicht te geven in de beleidsmatige keuzes die gemaakt kunnen (of moeten) worden over de gemeentelijke zorgtaken op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater.

Uitkomsten onderzoek

De gemeente heeft een taak bij het afvoeren van afvalwater, overtollig hemelwater en het voorkomen van grondwaterproblemen. Een goed functionerende riolering is een belangrijke voorwaarde voor een leefomgeving waarin je prettig kunt wonen, werken en recreeëren.

Het onderzoek van de rekenkamercommissie laat zien dat het rioleringsbeleid in Soest sterk gericht is op uitvoering. De gemeenteraad krijgt plannen voorgelegd waarin geen specifieke doelstellingen voor water en rioleringszorg in Soest geformuleerd zijn.

Deze keuzes zijn er wel. Denk aan het baggeren en vervangen van de beschoeiingen van de watergangen, het overstorten van een riool, het inrichten van de waterberging De Wiek. Voor de keuzes die gemaakt moeten worden op het gebied van water spelen ook ruimtelijke ordening, milieu en veiligheid een rol.

Bij de besluitvorming binnen het rioleringsbeleid in Soest is het niet gebruikelijk dat de gemeenteraad verschillende investeringsscenario's te zien krijgt om een afweging te maken. De rekenkamercommissie beveelt daarom aan om de gemeenteraad meerdere scenario's met lokale beleidsmatige- en financiële keuzes voor te leggen.

Hebben we over 60 jaar nog een riolering zoals nu? De gemeentelijke werkwijze voor water en riolering is sterk gericht op het beheer en onderhoud van de huidige situatie en infrastructuur. Er wordt nu voor ongeveer tien jaar vooruit gekeken. Riolering wordt aangelegd voor perioden van 50-80 jaar. De rekenkamercommissie beveelt de gemeenteraad dan ook aan om bij het maken van keuzes en investeringen rekening te houden met de zeer lange termijn.

Wat tenslotte is opgevallen bij het onderzoek is dat er weinig oog is voor innovatieve maatregelen. De gemeenteraad zal in het debat als vanzelfsprekend innovatie moeten betrekken. Er zijn toekomstverwachtingen en uitwerkingen opgesteld waar Soest gebruik van kan maken.

U kunt dit bestand downloaden met de Acrobat Reader. Rapport rekenkamercommissie rioleringsbeleid

Doel onderzoek

Ondanks het belang van een goed water- en rioleringsbeleid, beschouwen velen het rioleringsbeleid als technisch en complex. De rekenkamercommissie wilde graag `een tip van de sluier oplichten' voor de gemeenteraad.

In Soest is een rekenkamercommissie met vijf externe leden actief om de raad te adviseren. Deze onafhankelijke commissie onderzoekt of de gemeente doelmatig, doeltreffend en rechtmatig te werk gaat. Er komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. De rekenkamercommisie rapporteert aan de gemeenteraad. De raad stelt de eindconclusies van het onderzoek vast.

Presentatie van het eindrapport naar verwachting in de Ronde van 9 september 2010.