Vrije Universiteit Amsterdam

Kieskompas nu ook bij Zweedse verkiezingen
19 juli 2010

Ook Zweedse kiezers kunnen nu gebruik maken van het Kieskompas. Vorige week is het Kieskompas Zweden online gekomen om Zweedse kiezers te helpen bij hun partijkeuze op weg naar Zweedse parlementsverkiezingen op 19 september 2010.

VU-Politicoloog André Krouwel ontwikkelde samen met een team van Zweedse experts dit Kieskompas voor de grootste krant in Zweden, Aftonbladet. Net als in alle andere landen waar Kieskompas burgers inzicht geeft in de posities van politieke partijen op belangrijke issues, is ook in Zweden het politieke landschap in kaart gebracht.

Een team bestaande uit Zweedse politicologen en Kieskompas-medewerkers heeft de tien belangrijkste politieke partijen in het politieke landschap geplaatst op basis van hun verkiezingsprogramma. Bezoekers kunnen door het simpelweg beantwoorden van dertig vragen over actuele politieke onderwerpen in Zweden zien welke partij het dichtst de eigen politieke standpunten staat. Ook wordt gebruikers gevraagd de leiderschapskwaliteiten te beoordelen van de lijsttrekkers.

De huidige regering, onder leiding van premier Fredrik Reinfeldt bestaat uit vier centrum-rechtse partijen en is bekend onder de naam Alliantie voor Zweden. Tegenover dit centrum-rechtse verbond staat een 'Rood-Groen' alternatief, aangevoerd door de sociaal-democratische SAP van Mona Sahlin. Lange tijd stond de regeringscoalitie op fors verlies in de opiniepeilingen, maar de afgelopen maanden is een nek-aan-nek race ontstaan tussen de twee grootste partijen, en daarmee tussen de linkse en de rechtse coalitie. Mogelijk halen ook Zweedse Piratenpartij en het rechts-populistische Zweden-Democraten zetels in het parlement, de 'Riksdag'.

Kieskompas heeft kiezers in 34 landen geholpen bij het maken van een partijkeuze. Op dit moment werkt Kieskompas ook aan versies voor Canada, Turkije en Bosnië-Herzegovina.
Vrije Universiteit Amsterdam