Politie Hollands Midden

Gouda - Gouwenaar moet van OM anderhalf jaar de cel in

Openbaar ministerie Gouda, 19-07-2010 o Een 31-jarige man uit Gouda moest vandaag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen op verdenking van meerdere beledigingen, bedreiging, vernielingen, openlijk geweld en diefstal met geweld.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de man. De verdachte pleegde al deze strafbare feiten terwijl hij uit een eerdere veroordeling nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden boven het hoofd had hangen. De officier van justitie wil daarom dat de Gouwenaar ook deze drie maanden nog gaat uitzitten.

De verdachte werd op 7 april dit jaar aangehouden na een reeks van incidenten. Zo beledigde hij die dag twee willekeurige mensen op straat en bedreigde hij vier mensen met een misdrijf. Een van hen was een politieagent. Na zijn aanhouding vernielde de verdachte zijn cel.

Na zijn aanhouding bleek dat de verdachte nog een aantal strafzaken open had staan. Hij moest vandaag voor al deze zaken tegelijk voor de rechter verschijnen. Zo brak hij op 16 februari dit jaar in in een auto en nam hij een navigatiesysteem mee. Op 4 april beroofde de Gouwenaar volgens de officier van justitie een fietser onder bedreiging van een mes van zijn mobiele telefoon en fiets. De man kreeg daarbij een klap op zijn hoofd. Het slachtoffer gaf de politie een signalement op en de verdachte kon later worden aangehouden. Het slachtoffer herkende de verdachte, maar de Gouwenaar ontkent.

Nadat de Gouwenaar op 23 februari dronken uit een café op de Nieuwe Markt werd gezet, gooide hij uit boosheid met een steen de ruit in. Hij raakte echter niet de ruit van het café, maar de steen ging door de ramen bij de buren. Daarop gooide de verdachte nogmaals een steen, dit keer werd het café wel geraakt.

Op 13 december raakte de verdachte betrokken bij een verkeersruzie. Hij stond met drie bekenden in een auto stil voor het stoplicht, toen de automobilist voor hen niet snel genoeg naar de zin van de vier optrok. Bij het volgende stoplicht op de Goejanverwelledijk stapten onder meer de verdachte en de bestuurder van de andere auto uit en ontstond er een vechtpartij.

De laatste zaak die vandaag op zitting stond was een belediging. Op 10 juni kreeg de politie in Gouda een melding van geluidsoverlast vanuit een auto op het Poldermolenplein. De agenten gaven de verdachte een waarschuwing, en gingen daarna door naar een andere melding. Nadat deze melding was afgehandeld, besloten de agenten om nog even te kijken of de verdachte zich aan de waarschuwing hield. Toen de verdachte de agenten zag schold hij hen direct uit. Hierop werd hij aangehouden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

--- Dit is een bericht van het Openbaar Ministerie in Den Haag ---