Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 juli 2010

Vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

naar aanleiding van gebrekkige informatievoorziening door onderwijsinstellingen over het collegegeld bij een tweede studie.


1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek ({1}) m.b.t. de informatievoorziening door onderwijsinstellingen in het Hoger Onderwijs rond de voorwaarden en hoogte van het collegegeld bij een tweede studie?


2. Hoe beoordeelt u de conclusies zoals die worden gedaan n.a.v. dit onderzoek over gebrekkige en incorrecte informatie richting studenten?


3. Bent u het met mij eens dat het zorgwekkend is dat zo vlak voor aanvang van het nieuwe studiejaar de informatievoorziening op diverse hogescholen en universiteiten gebrekkig, incompleet en in gevallen ook incorrect lijkt te zijn?


4. Welke afspraken heeft u eerder gemaakt met de diverse partners (o.a. VSNU, HBO-raad) binnen het Hoger Onderwijs om te zorgen dat voor aanvang van het nieuwe studiejaar tijdig tot duidelijke en correcte informatievoorziening over gegaan kan worden door de onderwijsinstellingen?


5. Hoe is het mogelijk dat in deze fase verschillende onderwijsinstellingen nog geen bedragen kunnen noemen voor studies waarvoor het instellingscollegegeld van toepassing is? Bent u het met mij eens dat dit wel cruciale informatie is voor studenten die in september aan een tweede studie willen beginnen en nu de kosten moeten kunnen inschatten?


6. Bent u bereid om op korte termijn aan de bel te trekken bij de diverse partners zodat studenten wel voorzien worden van de benodigde en correcte informatie over het volgen van een tweede studie bij een HBO- of universitaire instelling?

{1}ISO - Onderzoek naar de Informatievoorziening Collegegeld Tweede Studie, juli 2010