Senternovem

19-07-2010 |

DG Research Robert-Jan Smits ziet grote toekomst voor Europa's Publiek-Private Samenwerkingsverbanden (PPP's)


*Inleiding De nieuwe Europese directeur-generaal Onderzoek Robert-Jan Smits noemde op 9 juli op de Informatiedag voor Research Public Private Partnerships (PPP's) de PPP's een zeer goede stimulans voor de innovatiekracht van de industrie en in het bijzonder het mkb. De PPP-sectoren (automotive, bouw, maakindustrie en ict) zijn samen goed voor meer dan een derde van het Europese Bruto Binnenlands Product.

De Research Public Private Partnerships Green Cars, Energy Efficient Buildings en Factories of the Future zijn al een jaar geleden van start gegaan, Future Internet zal dit jaar starten. Deze onderzoeksprojecten zijn onderdeel van KP7, maar nog meer dan andere KP7-onderdelen gericht op de samenwerking van onderzoekswereld en industrie en zeer concrete uitkomsten.

De drie al lopende PPP's hadden een veel hogere industriële deelname dan de gewone KP7-calls. Het gaat in de trajecten om een langetermijnstrategie, waardoor de industrie zeker kan zijn van beschikbaar budget voor de komende jaren. De PPP's zullen uitmonden in grootschalige demonstratieprojecten.

Visie eurocommissaris
Smits gaf op de informatiedag aan wat de visie is van de eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie, Geoghegan-Quinn. Speerpunt van de eurocommissaris is Europa als Innovatie Unie, een smart, sustainable en inclusive economie. Dat omvat voor 2020 een radicale groei in innovatiecapaciteit, nieuwe banen, hogere kwaliteit van leven en optimaal gebruik van de private innovatiecapaciteit.

Bouwstenen hiervoor zijn onderwijs, publiek-private samenwerking voor innovatie, wetenschap, waarbij onderzoekers zich vrij moeten kunnen bewegen binnen de Europese Unie. KP7 en dan met name de PPP's, moeten innovatie extra aanzwengelen, door knelpunten weg te nemen en het juiste onderzoek te stimuleren. Het gaat om het clusteren van al bestaande activiteiten en nieuwe samenwerkingsverbanden op maatschappelijke thema's.

Ook volgens het Directoraat-Generaal voor ict van eurocommissaris Kroes is het belangrijk dat door de PPP's de gehele innovatieketen gestimuleerd wordt. De industrie stelt roadmaps vast voor de komende jaren, waarbij het moet gaan om user-driven research en duurzame groei. Voor alle PPPs is een roadmap, in nauwe samenwerking met de industrie opgesteld, leidend.

Factories of the Future
In de Factories of the Future PPP gaat het om eco-factories, inzet van robots, de digital factory en de virtual factory. Dit omvat een breed scala aan activiteiten, van efficiëntere en duurzame productiemethoden en technieken tot het slimmer organiseren van de supply chain en het modelleren om productiefouten te voorkomen. De Europese organisaties van de maakindustrie Manufuture en EFFRA en in Nederland Manufuture NL zijn vanaf de start betrokken bij deze PPP.

Green Cars
Voor het Green Cars PPP zijn er drie belangrijke prioriteiten: elektrisch rijden, lange afstand transport en logistiek en multimodaal transport.
Het gaat hierbij om het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van mobiliteit: transport moet duurzaam, betrouwbaar en veilig zijn. In het Green Cars PPP wordt de komende jaren gefocust op zogenoemde vuurtoren-projecten: grootschalige demonstratieprojecten waarin verschillende Europese steden deelnemen. Daarbij spelen regionale clusters een grote rol. Ook is er aandacht voor reference centres, waarbij het gaat om performance testing en impact assessment. Vanuit Nederland is High Tech Automotive Systems betrokken bij dit PPP. Naast het budget voor R&D stelt de Europese Investeringsbank nog speciale bankgaranties beschikbaar rond Green Cars.
Energy Efficient Buildings
De gebouwde omgeving gebruikt circa 40% van de totale hoeveelheid primaire energie. Dit moet met zeker een derde omlaag. In het Energy Efficient Buildings PPP zijn activiteiten mogelijk variërend van nieuwbouw van zeer energie-efficiënte gebouwen tot het aanpassen van bestaande gebouwen. Ook ict speelt een belangrijke rol. De Europese organisatie voor duurzaam bouwen E2B is een industrievereniging waarbij u zich kunt aansluiten om op de hoogte te blijven van het Europese beleid en om mee te praten in Europa. In Nederland is er voor dit PPP een zogenoemd Nationaal Liaison Point waarin de geïnteresseerde partijen zich verenigen.

Future Internet
Het internet belooft het fundament te worden voor belangrijke innovaties in sectoren als zorg, energie en transport. Dat vereist wel nieuwe technologie en andere manieren van werken. Het PPP wil nu een brug slaan naar daadwerkelijke toepassing en gaat daarom investeren in grote R&D-projecten met een duidelijk toepassingsperspectief..Het centrale thema is `smart' internetdiensten waarbij elk van de vier projecten zich richt op een bepaalde sector zoals milieu, energie, zorg of transport/mobiliteit.

Deelnemen?
De Calls for Proposals voor de PPP's openen 20 juli 2010 en sluiten op 2 december 2010. Een overzicht van de onderwerpen uit de verschillende werkprogramma's kunt u hier downloaden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de adviseurs van EG-Liaison:

Contact EG-Liaison
Heeft u vragen over een van de PPPs? De adviseurs van EG-Laison helpen u graag verder:
PPP Energy Efficient Buildings Kathrin Braun, Audrie van Veen PPP European Green Cars Initiative Erik van de Burgwal, Audrie van Veen PPP Factories of the Future Melvin Kasanrokijat, Bert van Werkhoven PPP Future Internet Ramon Rentmeester, Audrie van Veen

Wijzigingsdatum |

19-07-2010