Politie Hollands Midden

Leiden - OM eist drie jaar voor bezit harddrugs en hennepkwekerij

Openbaar ministerie Leiden, 19-07-2010 o De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige verdachte uit Leiden.

De man moest voorkomen in verband met bezit van harddrugs, softdrugs en diefstal van elektriciteit.

De man wordt ervan verdacht dat hij tussen 2006 en februari dit jaar in zijn garagebox een hennepkwekerij heeft gehad. De politie kreeg in februari een melding van ernstige wateroverlast in een garagebox aan de Koolstraat in Leiden. Toen de agenten er net waren, kwam ook de verdachte thuis. Hij probeerde te voorkomen dat zij in de garagebox zouden kijken. Toen dit niet lukte, gaf de verdachte toe dat hij daar een hennepkwekerij had.

De politie trof vervolgens een grote hoeveelheid henneptoppen aan. Ook werden er 185 hennepplanten gevonden. Ook werd er illegaal elektriciteit afgetapt. De verdachte bleek nog een garagebox te hebben en daar werd 480 gram cocaïne aangetroffen. De harddrugs zat verpakt in de vorm van zwarte bolletjes die drugskoeriers inslikken om zo drugs te smokkelen. In de woning van de verdachte vond de politie nog meer hennep.

De politie ontdekte tijdens het onderzoek dat de verdachte al jaren geen (legale) inkomsten meer had. Hij kreeg geen uitkering maar had wel had een hypotheekvrije woning en twee garageboxen, een auto en een motor. Volgens de verdachte verdient hij geld met het fokken van het hondenras jack russel op Aruba. De officier van justitie gelooft de man niet omdat hij tot nu toe geen papieren of andere bewijsmiddelen heeft kunnen tonen.

Pluk Ze Misdaad mag niet lonen! Het Openbaar Ministerie heeft steeds meer aandacht voor het afnemen van crimineel verkregen vermogen, ook wel Pluk Ze genoemd. De gedachte achter de Pluk Ze-methode is dat wanneer criminele activiteiten uiteindelijk niet meer winstgevend zijn, men zal afzien van het plegen van die misdrijven.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

--- Dit is een bericht van het OM in Den Haag ---