Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

CEJA noemt struikelblokken bedrijfsovername tijdens conferentie Europese Commissie

Op 19 juli 2010

CEJA voorzitter en NAJK-bestuurder Joris Baecke was vandaag een van de sprekers tijdens de door de Europese Commissie georganiseerde conferentie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Tijdens de bijeenkomst, waar ook Landbouwcommissaris Dacian Ciolos bij aanwezig was, noemde Joris "de beperkte mogelijkheid om grond te kopen en leningen af te sluiten" als belangrijke struikelblokken bij bedrijfsovername.

"Teveel jonge boeren en tuinders hebben geen mogelijkheid om grond te kopen. Redenen daarvoor variëren van een oudere generatie die geen afstand wil doen van het bedrijf tot financiële en economische redenen die de eigenaar niet motiveren de grond voor een betaalbare prijs aan nieuwkomers te verkopen" bevestigde Joris.

Hij vervolgde zijn toespraak door te zeggen dat "de eerste jaren van bedrijfsovername heel belangrijk voor jonge ondernemers zijn, en vaak is deze overgangsperiode, zoals in heel veel andere bedrijfstakken ook het geval is, een tijd van erop of eronder".

Oplossingen:

"Een financieel startpakket, in de vorm van bijvoorbeeld gesubsidieerde leningen die jonge ondernemers kunnen gebruiken voor lange-termijn investeringen en de ontwikkeling van het bedrijf" zou geïmplementeerd moeten worden zei Joris.

Prioriteiten van een hervormd Landbouwbeleid:

Volgens Joris zou het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de nadruk moeten leggen op generatie opvolging in de landbouw zodat jonge boeren op een innovatieve, dynamische en ondernemende manier de diversiteit van de landbouwsector, voedselzekerheid en milieubescherming kunnen waarborgen.