UMC St Radboud


Nierstichting financiert onderzoek Radboud
19-07-2010

De Nierstichting investeert 950.000 euro in innovatief nieronderzoek. Uit dertig projectvoorstellen koos de stichting de tien meest veelbelovende en vernieuwende, gebaseerd op een creatieve onderzoekshypothese. Vijf daarvan komen van het UMC St Radboud. Het is de eerste keer dat de Nierstichting speciaal investeert in `risicovol' wetenschappelijk onderzoek. `Echte verbeteringen voor nierpatiënten vragen om wetenschappelijke doorbraken. Die bereik je alleen als je goede onderzoekers de kans geeft een originele hypothese te toetsen', aldus Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting.

Voorbeelden projecten UMC St Radboud

Door de ontwikkelingen van de moderne moleculaire biologie zijn we beter in staat de werkingsmechanismen van de nier te begrijpen. We weten steeds meer over hoe de nieren het bloed filteren en de schadelijke stoffen uitscheiden, terwijl ze de waardevolle stoffen behouden. Bij al deze transportprocessen in de nier spelen eiwitten een belangrijke rol. Om de activiteit van dergelijke transporteiwitten goed te kunnen meten is isoleren van bepaalde niercellen essentieel. Met de subsidie van de nierstichting kan het Radboud een speciale isolatietechniek ontwikkelen. Daarmee kunnen de onderzoekers achterhalen waarom de transportprocessen bij sommige mensen niet goed werken.

Een ander project onderzoekt microvesikels. Dit zijn microscopisch kleine bolletjes die niercellen uitgescheiden in urine. Bestudering van de inhoud van deze microvesikels levert veel informatie op over afwijkingen in de nier. De meeste nierziekten ontstaan in een bepaald deel van de nier. Daarom is het van belang om juist de mikrovesikels die uit dat deel van de nier komen te kunnen onderzoeken. In de urine komen echter mikrovesikels uit de hele nier bij elkaar. Met de subsidie van de nierstichting ontwikkelt het Radboud een nieuwe techniek die mikrovesikels uit verschillende delen van de nier van elkaar scheidt.