Nederlandse Zorgautoriteit


NZa publiceert marktscan medisch specialistische zorg

19-07-2010

Ontwikkelingen op de markt voor medisch specialistische zorg in beeld

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de laatste ontwikkelingen op de markt voor medisch specialistische zorg in kaart gebracht. In de marktscan medisch specialistische zorg worden de omzetten, de prijsontwikkeling, de hoeveelheid zorg, de wachttijden en ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit in de ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra (ZBC's) beschreven. De marktscan verschijnt meerdere keren per jaar.

Door een meer gedetailleerde check van de jaarrekeningen van algemene ziekenhuizen en UMC's is een betere schatting gemaakt van de omzetstijging in 2007-2008 van het A-en B-segment. Deze komt nu uit op 2,5%. Dit was 2,4% in de rapportage van februari. In 2008 wordt de omzet voor 83% bepaald door het A-segment en 17% bepaald door het B-segment. De trend in de ontwikkeling van productieaantallen, zoals geconstateerd in de vorige rapportage, zet door. Het aantal poliklinische DBC's en verpleegdagen neemt af en er is een verschuiving te zien van klinische opnamen naar dagopnamen. Op dit moment zijn er nog te weinig contracten over 2010 afgesloten om uitspraken te kunnen doen over de prijsontwikkeling 2010.

De wachttijdgegevens over 2010 zijn nog niet compleet, hierdoor moeten de wachttijden 2010 met de nodige voorzichtigheid geĂŻnterpreteerd worden. Tot nu toe zijn de wachttijden voor de meeste behandelingen in 2010 licht gestegen, maar ze zijn daarmee nog steeds korter dan in 2008. In juni hebben de zorgverzekeraars gezamenlijk ziekenhuizen en ZBC's gevraagd om kwaliteitsgegevens aan te leveren zodat zij in 2011 de uitkomsten hiervan kunnen laten meewegen bij de inkoop van zorg.