Belgische Federale Overheid

neemt op dinsdag 20 juli deel aan de Conferentie over Afghanistan in Kaboel

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere neemt op dinsdag 20 juli deel aan de Conferentie over Afghanistan in Kaboel

Datum: 19 juli 2010

Voor Steven Vanackere is de Kaboel Conferentie een nieuwe stap naar de heropbouw van een stabiel en vreedzaam Afghanistan. Eerder dit jaar hebben we in Londen een aantal concrete afspraken gemaakt tussen de internationale gemeenschap en de Afghaanse regering. In Kaboel kunnen we nagaan wat er ondertussen bereikt is en hoe de regering met haar nationale ontwikkelingsstrategie verder wil gaan. "Steun vanwege de internationale gemeenschap met de goed gedoseerde inzet van militaire, politieke èn civiele instrumenten is daarbij onontbeerlijk", aldus Steven Vanackere.

Met ondermeer de opening van een volwaardige ambassade begin volgend jaar bevestigt ons land zijn engagement voor Afghanistan. België heeft zijn militaire en civiele bijdrage tot eind 2011 vastgelegd. Hierin wordt betreffende veiligheid meer nadruk gelegd op training en opleiding. "Zoals ook Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton voor de EU zal verklaren steun ik het proces van `Afghanisering' waarbij de verantwoordelijkheid voor veiligheid geleidelijk wordt overgedragen aan de regering."

"Als Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken hoop ik dat de parlementsverkiezingen in Afghanistan in september dit jaar bijdragen tot de groei naar een democratisch stelsel. De legitimiteit van de regering zal zeker ook versterkt worden door de strijd tegen corruptie op te voeren en door mensenrechten en de aanwezigheid van de vrouw in de hele maatschappij te bevorderen."