Senternovem

19-07-2010 |

Minder vertragingen bij NS dankzij onderzoeksproject Zevende Kaderprogramma

Dankzij een onderzoeksproject dat 2,6 miljoen euro aan subsidie heeft ontvangen van de Europese Commissie ondervinden Nederlandse treinreizigers en treinreizigers elders in Europa minder last van vertragingen. Het geld is afkomstig uit het Europese Kaderprogramma: hét subsidieprogramma van de EU voor technologisch onderzoek en ontwikkeling.

In het Arrival-project, waarin namens Nederland de Erasmus Universiteit en de TU Eindhoven participeerden, is door twaalf samenwerkende universiteiten geavanceerde software ontwikkeld waardoor efficiëntere treinschema's zijn te maken en vertragingen beter opgevangen kunnen worden, terwijl de veiligheid niet wordt aangetast. De software wordt nu al toegepast door een aantal spoorwegbedrijven in Europa, waaronder de NS.

Optimaal plannen
Met de software zijn de bedrijven in staat optimaal te plannen en bij vertragingen domino-effecten te minimaliseren. Normaal gesproken ligt de volgorde van vertrekkende treinen vast en ook de sporen waarvan ze vertrekken en aankomen. Door een vertraagde trein, raken ook andere treinen vertraagd. Via ingewikkelde wiskundige algoritmes kan de infrastructuur nu beter benut en gemanaged worden.

Neelie Kroes, vice-president van de Europese Commissie en eurocomissaris Digitale Agenda: "Dit eersteklas Europees onderzoek stelt meer passagiers, meer goederen en meer treinen in staat veilig gebruik te maken van dezelfde infrastructuur, met verhoogde punctualiteit, reizigersteverdenheid en winst voor het spoorbedrijf. Het is een win-win- situatie voor iedereen."

De ontwikkelde algoritmes kunnen mogelijk ook worden toegepast op andere terreinen zoals verkeersnavigatie, werkproces planning, peer to peer networks en gezondheidszorg.