Ingezonden persbericht

Pendleton Round-Up rodeo in Oregon viert 100-jarig bestaan

Reeuwijk, 19 juli 2010 - De Pendleton Round-Up, een van de bekendste rodeo's in de staat Oregon, is gekozen als tweede Oregon Heritage Tradition (traditioneel Oregon erfgoed). Dit jaar vieren ze tevens het 100-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om deze rodeo van 15 - 18 september in het noordoosten van Oregon te bezoeken.

Pendleton is vereerd om als tweede evenement in Oregon benoemd te zijn tot Oregon Heritage Tradition, door de Oregon Heritage Commission. Vorig jaar benoemde de commissie de Oregon State Fair, een meerdaags evenement met allerlei attracties, entertainment en eetgelegenheden, waar je al het goede uit Oregon kan beleven.

'De Heritage commissie erkent alleen díe tradities die helpen de staat Oregon te definiëren tot hoe hij nu is,' aldus voorzitter George Kramer. 'Het zijn evenementen die zich onderscheiden door de typerende Oregon erfgoed elementen. Dit gaat zeker op voor de Pendleton Round-Up.'

'Het is een grote eer dat ons evenement benoemd is tot Oregon Heritage Tradition,' aldus directeur van Round-Up Carl Culham. 'De Round-Up prijst zich gelukkig dat de inzet van vele vrijwilligers en de betrokkenheid voor de traditie van rodeo erkend wordt in de gehele staat.'

De Pendleton Round-Up is een jaarlijks rodeo-evenement in het oosten van Oregon. Elk jaar in de tweede week van september zetten meer dan 900 vrijwilligers zich in om dit western evenement tot een succes te maken. Jaarlijks trekt de rodeo ongeveer 30.000 - 40.000 toeschouwers.

Pendleton ligt zo'n 350 km landinwaarts in oostelijke richting vanaf Portland. Het Round-Up evenement is één en al wilde westen: cowboys en girls, lasso's, paarden, koeien, stieren. Hier beleef je echte rodeo's, zoals bijvoorbeeld: saddle bronc riding, hét klassieke onderdeel van de rodeo en regelrechte afstammeling van het temmen van de wilde mustangs in vroegere tijden - een van de moeilijkste om te beheersen en de mooiste om te bekijken. Team roping is een onderdeel dat rechtstreeks afstamt van de samenwerking die er altijd al is geweest tussen meerdere cowboys tijdens het drijven van koeien in de tijden van het vroege wilde westen. De ene cowboy moet de lasso om de hoorns van de jonge stier werpen en hem daarna naar links trekken. Kort daarna moet de tweede cowboy zijn lasso om de twee achterpoten werpen. Vervolgens moet de stier in een bepaalde rechte lijn tot stilstand worden gebracht en kan de tijd worden gestopt. Dit onderdeel verloopt binnen enkele seconden op hoge snelheid waarbij een perfecte paardrij- en lassotechniek een eerste vereiste is, naast een goede samenwerking tussen de twee cowboys. Een variatie op deze is het bareback riding, alleen dan dus zonder zadel.

Barrel racing wordt door vrouwelijke cowboys uitgevoerd, de cowgirls. Er worden drie grote tonnen verspreid over de arena neergezet. De cowgirls moeten deze tonnen 'ronden' in een zo kort mogelijke tijd. Juist bij het zo krap mogelijk draaien om de ton kun je van de hele specifieke kwaliteiten van de quarter horses, het paardenras dat gebruikt wordt voor rodeo's, aan. Het paard komt op hoge snelheid bij de ton en moet van die hoge snelheid praktisch meteen stilstaan en om zijn as om de ton draaien. Daarna moet hij vrijwel meteen vanuit een explosieve kracht weer op topsnelheid zien te komen. De gehele entourage ademt wilde westen, alle vrijwilligers zijn gekleed in oorspronkelijke kledij en men kan er zelf ook terecht voor een mooie cowboyhoed of cowboyboots.

Voor meer informatie ga naar: www.pendletonroundup.com

Over Oregon
De grote diversiteit aan landschappen, natuurparken en trendy steden bieden alles wat de bezoeker van Amerika mag verwachten. Het is de puurheid die Oregon zo geliefd maakt. Haar ruige kustlijn, de machtige Columbia River, torenhoge watervallen, wilde westen avonturen, vulkanen & gezellige steden. Er zijn volop (outdoor)activiteiten te doen voor jong en oud en de natuur is adembenemend mooi! De directe vlucht vanaf Amsterdam (Delta/KLM) naar Portland maakt Oregon goed toegankelijk voor de Europese reiziger. Voor meer informatie over Oregon, bezoek www.TravelOregon.com. Volg Oregon op Twitter via @traveloregon en bekijk de televisieserie 'Oregon Uncovered' via iTunes.

Noot voor de redactie (