Wereld Natuur Fonds Nederland
Maak een slippertje met WNF

Het is volop zomer. Korte broeken en luchtige jurkjes maken de terrassen onveilig. En dit jaar mogen de tijgerslippers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) niet ontbreken in je outfit. Deze zogeheten Catwalx met een tijgerkop op de slippers zijn vanaf nu te koop via www.wnf.nl/catwalx. Daarnaast is het WNF de komende tijd mét slippers aanwezig op menig festival, zoals het Rotterdamse zomercarnaval. Door een paar aan te schaffen steun je het werk van het WNF ter bescherming van de tijger, zodat de tijger het happy end krijgt wat hij verdient.

Wil je op het strand op verantwoorde slippers lopen? De Catwalx zijn gemaakt van gerecycled rubber. Ze zijn verkrijgbaar van maat 37 tot en met maat 46 en worden geleverd in een speciale cadeauverpakking. De slippers zijn te koop op www.wnf.nl/catwalx voor een eenmalige gift aan het WNF van 19,50 euro. Een deel van het aankoopbedrag gaat naar projecten van het WNF ter bescherming van de tijger. Wie voor drie euro per maand donateur wordt van het WNF krijgt een paar Catwalx gratis.

Illegale jacht

Schattingen laten zien dat er in 1998 in totaal nog tussen de 5.000 en 7.000 tijgers leefden. Nu zijn dat er slechts 3.200. Het uitsterven van de tijger wordt vooral veroorzaakt door een opzettelijke en grootschalige illegale jacht op de tijger. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht en om te verwerken in traditionele medicijnen. De vraag naar tijgerdelen komt met name uit China. Het WNF vermoedt dat tijgers zo zeldzaam aan het worden zijn dat handelaren (huid, botten, klauwen van) dode tijgers opslaan en bewaren en speculeren op een hogere prijs door een verdere afname van het aantal tijgers. Deskundigen die zich bezighouden met illegale handel zeggen dat een tijgervacht tussen de 2500 en 25.000 dollar op kan brengen. De lichaamsdelen van een tijger leveren ruim 10.000 dollar op, waarbij de botten alleen al honderden dollars per kilo waard zijn.

Ook is het leefgebied van de tijger de afgelopen decennia dramatisch afgenomen door houtkap, landbouw en klimaatverandering. Steeds vaker komen tijgers en mensen hierdoor met elkaar in conflict. Onder invloed van houtkap, de aanleg van oliepalmplantages en klimaatverandering heeft de tijger nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied tot zijn beschikking. Experts vrezen dat alle tijgers zijn uitgestorven in het volgende Jaar van de Tijger, 2022, als er nu niets gebeurt.

Ondanks de daling van het aantal tijgers heeft het dier nog goede kansen. Als de tijger voldoende leefgebied en rust krijgt, plant hij zich namelijk makkelijk voort. Dus steun het WNF en koop een paar Catwalx.