Unicef


Let op: embargo tot maandag 19 juli 2010

UNICEF rapport: kinderen dupe van groeiende hiv epidemie in Oost-Europa en Centraal Azië

Maandag 19 juli as brengt UNICEF op de Internationale Aids Conferentie in Wenen het rapport "Blame en Banishment. De ondergrondse hiv epidemie bij kinderen in Oost-Europa en Centraal Azië' uit, over sociale uitsluiting van hiv positieve kinderen en jongeren in Oost Europa en Centraal Azië. Het rapport geeft een beeld over de oorzaken van de epidemie die uniek zijn in deze regio en de omstandigheden waarin hiv positieve kinderen, zwangere vrouwen die drugs gebruiken en de meer dan één miljoen kinderen en jongeren die wonen of werken in de straten van Oost-Europa en Centraal Azië verkeren.

De hiv epidemie in Oost-Europa en Centraal Azië groeit nog steeds, het is de enige ter wereld die blijft toenemen. Steeds meer vrouwen, jongeren en kinderen zijn er de dupe van. Oorzaak van de enorme toename is een combinatie van de hiv en drugsgebruik. In Oost-Europa en Centraal Azië leven 3,7 miljoen drugsverslaafden, dat is bijna een kwart van het totaal aantal gebruikers in de wereld.

Vooral kinderen, jongeren en vrouwen getroffen

Kinderen en jongeren die op straat leven worden dagelijks blootgesteld aan verschillende risico's, zoals drugsgebruik, commerciële sex en andere exploitatie en mishandeling, waardoor ze groot risico lopen op besmetting met hiv. De besmetting van vrouwen is toegenomen van 24% in 1998 tot 40% in 2008 en het aantal zwangere vrouwen met hiv is de laatste vijf jaar verdubbeld. Met drugsgebruik als voornaamste oorzaak.

De meest kwetsbare kinderen en jongeren missen de boot als het gaat om voorlichting over drugs en hiv en medische behandeling. Overheden lijken niet in te spelen op de behoeften van de jongeren. De bestaande gezondheids- en welzijnszorg zijn niet op hun afgestemd. Jongeren krijgen te maken met oordeelsvorming, beschuldigingen en zelfs strafrechtelijke vervolging wanneer zij behandeling en voorlichting over hiv te zoeken.

Schuld en schaamte

Sociale uitsluiting en stigmatisering zijn zowel een oorzaak als een gevolg van hiv. Schuld en schaamte gaan hand in hand, vooral bij straatkinderen die drugs gebruiken. Deze kinderen worden uitgesloten van de maatschappij en vallen hierdoor buiten de boot. Voor jonge vrouwen die drugs gebruiken is het stigma een van de belangrijkste belemmeringen voor het vragen van hulp tijdens de zwangerschap, hierdoor worden onnodig baby's met hiv geboren.

Baby's van hiv positieve moeders die drugs gebruiken, worden achtergelaten en groeien op in staats weeshuizen, geïsoleerd van familie en maatschappij. Er leven ongeveer 1,3 miljoen kinderen in weeshuizen terwijl hun ouders nog in leven zijn. De maatschappij verschopt de meest kwetsbare kinderen, in plaats van ze de basis zorg te geven waar ieder kind recht op heeft. Bovendien leven er volgens experts meer dan één miljoen kinderen op straat, met alle gevolgen van dien.

De toename van hiv epidemie in deze regio toont aan dat de bestaande gezondheids- en sociale zorgsector tekort schiet. In Centraal Azie zijn de afgelopen 3 jaar veel kinderen besmet met hiv door onveilige bloedtransfusies of gebruik van niet steriele naalden. De oude sovjet modellen, die geen geïntegreerde aanpak kennen, zijn niet toereikend in het leveren van kwalitatieve zorg en bescherming. Vooroordelen en het schenden van privacy in de zorg instellingen is een groot probleem voor patiënten.

Dit rapport is een oproep voor bescherming van de rechten en de waardigheid van alle mensen die hiv positief zijn of een grote kans hebben op blootstelling aan hiv, vooral kwetsbare kinderen en jongeren. Er moet een klimaat van vertrouwen en zorg geschapen worden in plaats van uitsluiting. Effectieve programma's op gebied van voorlichting en medische zorg moeten worden opgezet. Alleen door omgekeerde discriminatie van mensen met hiv, kan Oost-Europa en Centraal-Azië de verspreiding van de epidemie doen omkeren.