Raad van State


maandag 19 juli 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Rijswijk van het bestemmingsplan 'Kantoorgebouw Laan van Zuid Hoorn'. Het plan maakt een nieuw kantoorcomplex mogelijk met een oppervlakte van ruim 2.500 m2. Het kantoorgebouw zal vier bouwlagen krijgen en maximaal vijftien meter hoog worden. Op het terrein worden ook ruim 30 parkeerplaatsen aangelegd. Een aantal inwoners uit Rijswijk verzet zich tegen dit plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij wonen allen in Park Hoornwijck, in de buurt van het nieuwe kantoorgebouw. De omwonenden vinden dat het plan de groene structuur van de wijk aantast. Bovendien zou het gebouw te hoog en te massaal zijn. Verder vrezen zij voor verkeersonveilige situaties. Ook een eigenaar van een kantoorgebouw in de buurt komt in beroep. Hij vindt dat de gemeenteraad wel heel makkelijk heeft ingestemd met de bouwhoogte van vijftien meter. (zaaknummer 200909488/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Vlaardingen van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Vossenberg 2008'. Het bestemmingsplan regelt vooral de bestaande situatie op het terrein, maar maakt ook een uitbreiding mogelijk van de bouwmarkt 'Hornbach'. Twee andere bouwmarkten, Gamma en Praxis, zijn het hier niet mee eens. Volgens hen dreigt hiermee een overaanbod van bouwmarkten in het gebied en had de gemeenteraad het bestemmingsplan niet zo mogen vaststellen. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000849/3)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Groningen, waarbij de milieuvoorschriften zijn gewijzigd van de vergunning voor het spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Groningen. In december 2007 is een milieuvergunning voor het emplacement verleend. In het besluit dat vandaag aan de orde is, heeft het gemeentebestuur alsnog voorschriften opgenomen voor laagfrequent geluid. Prorail is het daar niet mee eens. Daarom komt ze tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906647/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Flevoland om toestemming te geven voor de bouw van vier windturbines aan de Bosruiterweg, de Dodaarsweg en de Lepelaarweg in Zeewolde. Een aantal inwoners uit Zeewolde had het college van burgemeester en wethouders van de gemeente om bouwvergunningen gevraagd voor de windturbines. Omdat het bestemmingsplan de turbines niet toestond, wilde het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verlenen. Daarvoor was echter toestemming nodig van het provinciebestuur. De provincie heeft geweigerd om die toestemming te verlenen, omdat de windturbines in strijd zouden zijn met het provinciale beleid uit 2006. De aanvragers van de bouwvergunning en het gemeentebestuur van Zeewolde waren het hier niet mee eens en gingen eerder in beroep bij de rechtbank Zwolle-Lelystad. Die oordeelde in februari 2010 in vier afzonderlijke uitspraken dat het provinciebestuur de bouwaanvragen had moeten toetsen aan het provinciale beleid zoals dat gold vóór 2006. Naar het oordeel van de rechtbank stond dat beleid de windturbines toe en had het provinciebestuur toestemming moeten geven. De rechtbank gaf daarom zelf toestemming, zodat de vrijstelling en bouwvergunning verleend konden worden. Tegen die uitspraken komt het provinciebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het provinciebestuur blijft bij het standpunt dat de windturbines in strijd zijn met het provinciale beleid uit 2006. (zaaknummers 201002501/1, 201002502/1, 201002503/1 en 201002504/1).

13.30 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Dantumadiel heeft opgelegd aan een bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van honden- en kattenvoeding aan de Molenstraat in Veenwouden. Omwonenden klagen al een aantal jaar over geuroverlast van het bedrijf. Het gemeentebestuur heeft daarom twee dwangsommen opgelegd. De eerste dwangsom is opgelegd om het bedrijf te bewegen om binnen twee maanden een geurrapport en een plan van aanpak te overleggen. Hierin zou moeten worden aangegeven welke maatregelen nodig zijn om de geuroverlast terug te dringen. Volgens het bedrijf is deze dwangsom zonder enige waarschuwing opgelegd en zou het niet mogelijk zijn om op zo korte termijn een geurrapport te laten opstellen. Het gemeentebestuur heeft de tweede dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf een andere geurinstallatie gebruikt dan in de milieuvergunning is voorgeschreven. Volgens het bedrijf zou deze geurinstallatie echter beter werken dan de installatie die de milieuvergunning verplicht stelt. Het bedrijf heeft daarom tegen beide dwangsommen bezwaar aangetekend bij het gemeentebestuur. In afwachting van een beslissing daarop, verzoekt het de Raad van de State de dwangsommen voorlopig te schorsen. (zaaknummers 201005634/1 en 201005643/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.