Ministerie van Defensie

Ridder in de Militaire Willems-Orde opent veteranenexpositie

19 juli 2010, 8.00 uur

Het Landgoed Bronbeek te Arnhem. Foto: ministerie van Defensie

Luitenant-ter-zee b.d. Giovanni Hakkenberg opent deze ochtend in Arnhem de expositie `Veteranen ingezet in dienst van de vrede' van Museum Bronbeek. De oud-marinier is een van de laatste nog in leven zijnde ridders in de Militaire Willems-Orde.

Hakkenberg, geboren in 1923, overleefde ternauwernood de Slag in de Javazee in Nederlands-Indië. Hij werkte in Japanse krijgsgevangenschap onder meer aan de Birma-spoorlijn en was tijdens de politionele acties detachementcommandant. In 1951 werd Hakkenberg tot ridder in de Militaire Willemsorde (vierde klasse) geslagen.

Tentoonstelling

De expositie belicht de strijd van Nederlandse militairen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in Nederlands-Indië, Korea, Nederlands Nieuw-Guinea en Libanon. Ook het grote aantal vredesoperaties waaraan Nederland in latere decennia deelnam, komt aan bod.

De tentoonstelling bestaat uit 12 manshoge panelen met foto's en begeleidende tekst. Via touchscreens hebben bezoekers toegang tot levensbeschrijvingen en persoonlijke ervaringen van 8 militairen die sinds 1940 betrokken waren bij oorlogssituaties.

Met deze expositie wil Bronbeek de erkenning van en waardering voor de Nederlandse veteranen en hun bijdrage aan vrede in de wereld bevorderen. De tentoonstelling staat dit jaar in meerdere steden en is in Bronbeek tot en met 29 oktober 2010 te zien.