Ingezonden persbericht


19 juli 2010

Bouwberoepen provincie Antwerpen afgehandeld op 50 dagen!

________________________________

Mede door de verlaging van het BTW-tarief in de bouwsector naar 6% en de inwerkingtreding van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, ziet de provincie Antwerpen het aantal bouwberoepen fel stijgen.

Bouwsector positief
Dankzij de bindende termijnen die werden vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, worden stedenbouwkundige vergunningen veel sneller afgeleverd. Bij een weigering van een aanvraag kan men in beroep gaan bij de provincie. Ook de provinciale diensten zijn gehouden aan strikte termijnen om een bouwberoep te behandelen.

Mede door de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief naar 6% werden veel meer aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend bij de gemeenten. Daarnaast stelt de nieuwe wetgeving inzake ruimtelijke ordening dat de aanvrager van de stedenbouwkundige vergunning, derden die rechtstreeks of onrechtstreeks hinder of nadelen kunnen ondervinden van vergunde bouwwerken en de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, beroep kunnen aantekenen bij de provincie Antwerpen. Deze nieuwe maatregel is in voege sinds 1 september 2009.

'Voor het jaar 2010 hebben we momenteel al 510 beroepsdossiers geregistreerd', aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). 'Indien deze tendens zich zo voortzet zullen er tegen het einde van 2010 een duizendtal dossiers binnen gekomen zijn. Een stijging tov 2009 met 36% en tov 2008 met 58%'.

Van de dossiers van de eerste helft van 2010 werd 70% van de beroepen ingediend door de aanvragers zelf, 6% door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, 20% door derden en 4% door adviesinstanties.

(cid:508203212@16072010-2FA2)De provinciale dienst 'stedenbouwkundige vergunningen' slaagt er evenwel in om alle dossiers op de decretaal voorziene termijn af te handelen. Sterker zelfs, zij handelen de bouwdossiers af in een termijn tussen de 40 en 50 dagen. De wetgeving legt op dat de dossiers waarvan de beroeper uitdrukkelijk heeft gevraagd om gehoord te worden, binnen een termijn van 105 dagen moeten afgehandeld worden en de andere dossiers binnen een termijn van 75 dagen. Een sterke prestatie als je ziet dat begin 2007 de mensen nog 14 maanden moesten wachten voor er een uitspraak kwam in hun beroepsdossier. 'Toch een belangrijk gegeven in kader van een werkbaar en humaan beleid op vlak van ruimtelijke ordening. Ook van groot belang voor onze economie en de belangrijke bouwsector', licht Koen Helsen toe

'De provincie oefent haar taak efficiënt uit. Dankzij een goede werking van de diensten krijgt de aanvrager op korte termijn duidelijkheid over zijn stedenbouwkundige vergunning, besluit Helsen.

Verantwoordelijke gedeputeerde: