KNHS

KNHS Regiokampioenschappen Groningen paarden en pony's 19 juli 2010

Martijn Veenstra pakt eerste ZZ-titel in Groningen

NIEUWE PEKELA De groep ZZ-ruiters mag in Groningen dan niet zo heel groot zijn, toch kreeg het provinciaal kampioenschap zaterdag een prachtige ontknoping. In de beslissende barrage moest Martijn Veenstra het met twee paarden opnemen tegen Nicole Botma. De 23-jarige Veenstra kon uiteindelijk het kampioenslint in ontvangst nemen met Luimstras Vabina. Jarmilla Peterson won de Z2-dressuur met Don Chello.

Het tweedaagse kampioenschap van de KNHS regio Groningen werd verreden in het prachtige park van Nieuwe Pekela. Een schitterende locatie, maar eigenlijk net iets aan de krappe kant. Maar dat moeten we maar voor lief nemen, want het is hier echt prachtig, vond voorzitter Derk Scheper van het regiobestuur. Het werden uiteindelijk twee lange dagen, met prima wedstrijdweer, afgezien van een forse bui op zaterdag.

Op vrijdag werden de eerste kampioenen al gehuldigd. Dat gebeurde in de laagste klassen. Kampioen worden is dan al heel mooi, maar dubbel kampioen worden is pas helemaal het einde. Daar kan Lars Slagter (foto) over meepraten. De springruiter van de ponyclub Veendam won eerst met Esprit de klasse L-AB en vervolgens won hij met de schimmel Cally ook nog eens de L-C. Een goed voorbeeld doet goed volgen zullen we maar zeggen, want zus Amanda werd kampioen in de klasse ZZ. Ze reed met Play Boy als enige twee foutloze omlopen, zodat een barrage niet nodig bleek.

Verder was er op de eerste dag volop aandacht voor de viertallen en het verenigingskampioenschap, waardoor er hoop publiek was. Bij de verenigingen bleek de LR Veendam de sterkste bij de paarden en en het scheelde maar weinig of Veendam had ook bij de ponys gewonnen, maar daar staken de leden van PC de Goorechtruiters net een stokje voor.

Springen

Zes combinaties kwamen bij het ZZ-springen aan de start. Martijn Veenstra had zelfs twee paarden meegenomen en had nog even gedacht aan ook nog een derde. Maar twee is al druk genoeg, vooral omdat de groep niet heel groot is. Ik heb de twee paarden meegenomen die momenteel de beste vorm hebben, aldus de vaste ruiter van fokker/eigenaar Luimstra uit Surhuisterveen. In de Koningsklasse moest een barrage de strijd beslissen. Veenstra wist zich daarvoor met beide paarden te plaatsen, waarbij de tegenstand van Nicole Botma uit Zuidbroek moest komen. Yvonne van Dijk miste de barrage op een haar. In de tweede omloop kreeg ze met Vayrenta een jammerlijke fout op de laatste hindernis.

In de barrage startte Martijn Veenstra als eerste met Luimstras Wabina (v. Cantos). Hij reed lekker door, maar ging niet voluit en zag de klok stoppen op 37.47. Nicole Botma bewees vervolgens met Wallstreet Cjs, eveneens van de hengst Cantos, dat het sneller kon: 34.61. Maar Veenstra had met Luimstras Vabina (v. No Limit) nóg een kans en die benutte hij. Een razendsnelle rit in 33.35 bleek ruim voldoende om zijn eerste provinciale ZZ-titel binnen te halen.

Ik was er echt op gebrand, glunderde Martijn Veenstra, die al diverse titels in lagere klassen en bij de ponys behaalde, maar nog niet eerder de beste was in de ZZ. De ruiter uit Marum rijdt sinds drie jaar voor fokker Luimstra. Ik krijg er alle ruimte. Ik leid de paarden zelf op en krijg ook de kans om ze in de ZZ te rijden, al worden ze natuurlijk wel een keertje verkocht. Nicole Botma moest het doen met de reservetitel, maar toch viel er voor deze getalenteerde amazone ook genoeg te juichen. Botma, dochter van voormalig springruiter Menno Botma en voormalig amazone Carin Schotanus, werd eerder op de dag kampioen in de klasse M. In de barrage rekende ze met Amadeus de Lacamorkus (v. Lupicor) af met haar enig overgebleven concurrent Dennis Meijer.

In de klasse Z kon een Rianty Zwart (foto) weer eens op de hoogste trede van het erepodium plaatsnemen. De amazone uit Oostwold is weer helemaal terug na een lange blessure. Met Udokus (v. Cavalier) won ze afgetekend. Dit voelt echt heel goed, lachte Zwart. Ik rijd nu weer een klein half jaar. Daarvoor mocht ik anderhalf jaar niets doen. Bij het skiën heb ik een kruisband compleet afgescheurd. Ik kon wel les geven, maar rijden zat er niet in. Ik moest eigenlijk opnieuw beginnen, ook met de paarden die ik tot mn beschikking heb. Rianty behaalde in de klasse L nog een mooie derde plaats. Deze klasse werd gewonnen door Tjarko Veldman met Acapitama.

Dressuur
De Z2-dressuur kende een spannende ontknoping. Vai Bruntink reed met VDL Daytona (v. Don Primero) een prima kür en liep daarmee veel achterstand in op Jarmilla Peterson (foto). Maar in het eindklassement bleef Peterson met haar Don Chello (v. Don Larino) toch aan kop. Met een totaal van 66.95% over de twee onderdelen werd de indoorkampioene uit Wedde nu ook outdoorkampioen.

In de afsluitende kür van de Z2 kwamen acht deelnemers aan de start. De publieke belangstelling viel een beetje tegen en dat was jammer. In de kür moest Vai Bruntink als eerste van start. De hengst VDL Daytona is prachtig om naar te kijken met zijn mooie kleur, zijn ranke postuur en zijn soepele bewegingen. De amazone van Stal Laarakkers reed een sterke proef, met één klein spannigsfoutje in de galop. De juryleden Afiena Kommer en Willemien Blanken beloonden het optreden met 70.25%, de hoogste kürscore die werd uitgedeeld.

Na de gewonnen proef stond Jarmilla Peterson ruim aan kop, maar ze moest in de kür alle zeilen bijzetten om de titel veilig te stellen. De indoorkampioene, vorig jaar outdoor nog tweede achter Emmelie Scholtens, reed geconcentreerd en maakte geen fouten. Wel pakte de score met 67.13% lager uit dan die van Bruntink. Maar dankzij de sterke verplichte proef werd Jarmilla Peterson van de Driesporenruiters toch als kampioen gehuldigd.

Voor Peterson was het een prachtig kampioenschap. De succesvolle amazone won niet alleen de Z2, maar ze was ook in de Z1 de beste met haar paard Woody. De beste acht mochten door naar de finale. In de eerste proef waren Peterson en Callista Leeuwerke met Zhivago nog precies aan elkaar gewaagd, maar in de finale liep Peterson met Woody (v. Weltissimo) flink uit op de concurrentie. Leeuwerke werd tweede, gevolgd door Frans van den Heuvel. De M2 kwam op naam van Vai Bruntink met Anne Beth (v. Oscar).

Bij de ponys ging de zwaarste dressuurtitel naar Michelle de Jonge en Bacardi (65.14%). Slechts twee combinaties deden er mee, maar de kwaliteit mocht er zijn. Want ook Daniëlle van Bergen behaalde met Oldeberts Kimberly met 64.17% een prima score. Eerder op de dag was het voor Van Bergen wel raak, want ze werd kampioen in de Z1 met Anjerhofs Florencio. Michelle de Jonges zus Kim moest nu haar meerdere erkennen.

Steven Stegen

Kijk hier voor de volledige uitslagen van het Regiokampioenschap Groningen.