Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat steeds meer mantelzorgers stoppen met werken


1. Kent u het bericht dat 'steeds meer mantelzorgers stoppen met werken'?


2. Wat is uw mening over de relatie die wordt gelegd tussen enerzijds de pakketmaatregelen in de AWBZ en anderzijds het steeds vaker stoppen met werken dan wel het minder gaan werken?


3. Welke maatregelen hebt u voor ogen om de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en het toenemend beroep dat er wordt gedaan op mantelzorgers met elkaar samen te laten gaan?


4. Het cbs constateerde onlangs dat 20% van de medewerkers met mantelzorgtaken graag verlof had willen opnemen maar niet op de hoogte bleek te zijn van de mogelijkheden daartoe. Vindt u dat de overheid hier een voorlichtende taak heeft en zo ja, hoe gaat u dat aanpakken? Zo nee, wie acht u daar dan verantwoordelijk voor?


5. Hoe kan het, dat uw ministerie nog niet het certificaat "mantelzorgvriendelijk" heeft? Bent u van plan tot voorbeeld te zijn voor alle werkgevers die u aanspreekt op tot mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? Hebt u de ambitie om uw ministerie tot de koplopers te laten behoren in het door VWS ondersteunde initiatief van Mezzo "Werk en Mantelzorg?"


6. Bent u het met mij eens dat het vraagstuk van het combineren van werk en zorg steeds urgenter om antwoorden vraagt die verder gaan dan bewustwording en informatie verschaffen? Bent u bereid om de ontwikkelingen en inspanningen op het terrein van mantelzorg en werk nauwgezet te volgen en de Kamer daar periodiek een 'stand van zaken brief' over te sturen?