Ingezonden persbericht


19 juli 2010

Piratenpartij blij met uitspraak kort geding Brein versus Ziggo

Internetproviders hoeven internet niet te censureren

De rechter heeft vandaag internetprovider Ziggo in het gelijk gesteld in een kort geding van auteursrechtenorganisatie Brein. Brein eiste dat Ziggo websites zou blokkeren voor haar klanten, omdat er auteursrechten werden geschonden. Internetprovider XS4ALL schaarde zich bij Ziggo. De internetproviders stelden slechts doorgeefluik te zijn en verzetten zich tegen censurering van het internet. De rechter gaf hen daarin vandaag gelijk.

Kort geding
De rechter heeft besloten dat internetproviders niet verantwoordelijk zijn voor websites die zij slechts doorgeven. Internetproviders hebben de taak om als toegangspoort tot het internet te dienen en te zorgen dat hun klanten onbelemmerd gebruik kunnen maken van het internet. De auteursrechtenindustrie moet bij de beheerders van die websites zelf zijn en niet de internetproviders lastigvallen. De internetproviders waren bang dat als Brein gelijk kreeg, meer belangenorganisaties zouden proberen websites van hun tegenstanders via de rechter te laten blokkeren.

Uitspaak
In het vonnis komt duidelijk naar voren dat de rechtbank het blokkeren voor alle klanten te ver vindt gaan. De meeste mensen houden zich netjes aan de wet, dus is het onzin alle abonnees van Ziggo de toegang tot bepaalde websites te ontzeggen. Het vonnis stelt: "(er) geldt dat in ieder geval van het overgrote merendeel van de abonnees niet is komen vast te staan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuk op de auteurs- of naburige rechten van de bij Brein aangesloten rechthebbenden." Om die reden is een blokkade voor alle klanten dan ook een brug te ver: "De vordering van Brein ziet evenwel op een stakingsbevel voor alle abonnees van Ziggo. Een dergelijke, verstrekkende, vordering echter, is (...) eenvoudigweg niet toewijsbaar."

Ziggo
Winnaar Ziggo heeft aangegeven dat ze eerst het vonnis moeten bestuderen voor zij daar uitspraken over willen doen. Eerder gaf woordvoerder Gradus Vos al aan waarom dit proces belangrijk is voor Ziggo: "We spreken hier over een site die wij niet hosten, die ergens in het buitenland draait. Wij zijn alleen maar doorgeefluik of boodschapper. En we willen helemaal niet dat Jan en alleman bij ons aanklopt om sites te blokkeren."

Piratenpartij
De Piratenpartij, die opkomt voor burgerrechten en privacy van burgers, is blij met de uitspraak. Samir Allioui, lijsttrekker bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, is desondanks nog niet gerustgesteld: "De auteursrechtenindustrie probeert van alles om de rechten van de gewone burgers opzij te schuiven voor eigen gewin. Nu hebben ze zelfs geprobeerd het vrije internet te censureren. Gelukkig ziet de rechter in dat censuur meer kwaad doet dan goed, maar wat is het volgende? Brein probeert politieke debatten te besluiten in de rechtbank."

Auteursrechten
Allioui wijst erop dat dit het gevolg is van antieke auteurswetgeving. "Blijkbaar kunnen auteursrechten in het internettijdperk alleen gehandhaafd worden door fundamentele rechten op de helling te zetten. Misschien moet auteurswetgeving zelf op de helling gezet worden. Men lijkt te zijn vergeten waarom het maken van een kopie voor eigen lering en gebruik legaal is." Hij concludeert dat de auteurswetgeving hopeloos verouderd is. Allioui: "De huidige auteurswetgeving is schadelijk voor artiest en burger, dus het is tijd om die te herzien."