Dienstenbond CNV


19 juli 2010

Hoogte maaltijdvergoeding in het geding bij de modewinkels

Vanaf begin dit jaar praat CNV Dienstenbond met de werkgeversvereniging Mitex over de uitleg van art. 8 van de cao mode- en sportdetailhandel dat gaat over de maaltijdvergoeding. De tekst in de cao gaat uit van de verstrekking van een maaltijd aan de werknemers. Wordt deze maaltijd niet verstrekt dan staat er een vergoeding in de cao. Dat blijkt in de praktijk niet goed te gaan. In overleg met Mitex komen we er niet uit. De rechter zal nu moeten oordelen wat er precies is afgesproken.

In verschillende winkels krijgen werknemers niet de afgesproken EUR 8,48 voor de maaltijdvergoeding. Begin februari hebben bonden de sociale commissie van de Mode-Sport cao gevraagd een oordeel te vellen over het onjuist toepassen/uitleggen van de cao. Enkele bedrijven betalen EUR 5,-, andere volgen wel de cao. Helaas is de commissie daar niet uitgekomen. Ook overleg met werkgevers heeft niets opgeleverd; telkens moest de beweging komen van de kant van de vakbonden. Echter, in een groot aantal gevallen komen werknemers een fors bedrag tekort over 2009 en 2010.
Wij hebben bij de volgende bedrijven vast kunnen stellen dat de maaltijdvergoeding onjuist wordt toegepast: Zara, Jack & Jones, Vera Moda, Zeeman, Men at Work, Sandwich, Best Business, Modiales, Bellegra en Cecil, Wonder Woman en Coolcat, Forecast, Sps, Okay, Hema aangesloten bedrijven (niet allemaal), New Yorker, Wibra, Actie-sport, Scooter, Henk ten Hoor, Witteveen en Kooistra.

Omdat CNV Dienstenbond er met werkgevers niet uitkomt, is besloten om als gezamenlijke cao-partijen naar de rechter te stappen en naleving van de cao voor de rechter te eisen. Dat is een stap die je niet gemakkelijk maakt maar de opstelling van de CBW-Mitex dwingt ons om dit te doen. Van de kant van CBW-Mitex is wel aangegeven voor 2010 de hogere vergoeding wel toe te passen als wij bereid waren om 2009 in de navordering te laten zitten. Dat is een vorm van koehandel die wij niet wensen toe te passen. Met dit voorstel erkent CBW-Mitex namelijk wel dat er een hoger bedrag is afgesproken maar dat de werkgevers omwille van een "centen-kwestie" het jaar 2009 niet willen uitbetalen. De bedrijven waarvan we nu reeds weten dat ze te weinig betalen zullen gesommeerd worden om de cao juist toe te passen.

Het is jammer dat CBW-Mitex zo halsstarrig de cao niet wenst uit te voeren en we in overleg ook niet verder zijn gekomen. De werkgeversvertegenwoordigers proberen de maaltijdvergoeding weg te zetten als iets onbelangrijks maar als je in heel 2009 te weinig betaald hebt gekregen gaat het al snel om een nabetaling van meer dan EUR 150,-. Een bedrag waar je recht op hebt. Het is in de cao afgesproken en wij houden nog steeds vast aan het principe afspraak is afspraak!

Is bij jou de maaltijdvergoeding juist geregeld of krijg je ook minder dan de EUR 8,48 die in de cao is afgesproken. Laat het ons weten op het onderstaande e-mailadres.

CNV Dienstenbond komt op voor de leden; afspraak is afspraak, als dat voor medewerkers geldt, geldt dat ook voor werkgevers. Echter, ook je ongeorganiseerde collega profiteert hiervan. Maak ze lid!