Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/115861.pdf

Brussel, 16 juli 2010
(OR. en)

12232/1/10 REV 1
PRESSE 208

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over de situatie van de
mensenrechtenverdedigers in de Noordelijke Kaukasus De Europese Unie spreekt haar bezorgdheid uit over de voortdurende mensenrechtenschendingen in de Noordelijke Kaukasus en de verslechtering van de situatie van de mensenrechtenverdedigers in de regio, zoals reeds vermeld in het rapport van Dick Marty (parlementaire assemblee van de Raad van Europa) over de mensenrechtenschendingen in de Noordelijke Kaukasus, een jaar na de moord op Natalia Estemirova van de non-gouvernementele organisatie Memorial. De Europese Unie is verontrust over de recente bedreigingen aan het adres van de ngo Memorial en de beschuldigingen tegen haar directeur, Oleg Orlov.
De Europese Unie wijst erop dat het van belang is de mensenrechtenverdedigers in Rusland en in de wereld te beschermen, en hun de mogelijkheid te geven vrij hun activiteiten uit te oefenen conform de in 1998 aangenomen verklaring van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over mensenrechtenverdedigers. De Europese Unie moedigt de autoriteiten van de Russische Federatie ten zeerste aan een einde te maken aan het klimaat van straffeloosheid en angst in de Noordelijke Kaukasus in het algemeen en Tsjetsjenië in het bijzonder, en hoopt op spoedige resultaten in het door president Medvedev na de moord aangekondigde onderzoek naar de dood van mevrouw Estirova en andere mensenrechtenverdedigers in de Russische Federatie.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië*, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië* en IJsland+, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

+ IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.