Unie van Waterschappen

Waterschap bestrijdt gevolgen vissterfte

Het waterschap controleert alle meldingen en meet ter plekke de zuurstof. Er zijn mensen ingezet om de dode vissen in het hele gebied op te ruimen. Het waterschap zoekt uit of andere waterschappen beluchtingssystemen hebben die ingezet kunnen worden.

Beluchtingssystemen pompen zuurstof in het water. Hierdoor wordt het risico op dode vissen verkleind. De beluchtingssystemen kunnen zorgen voor geluidsoverlast. Vanwege de slechte waterkwaliteit en de grote vissterfte, is in overleg met de politie besloten om deze systemen toch in te zetten. Zodra de situatie verbetert wordt de beluchting uitgezet.

Fonteinen en zwemwater

Het waterschap heeft gemeenten verzocht fonteinen aan te zetten die aangesloten zijn op het grondwater. Hierdoor komt er schoon water met meer zuurstof in vijvers en sloten. Tevens is er gewaarschuwd voor het zwemmen in oppervlaktewater. Het waterschap adviseert alleen te zwemmen in water dat door de provincies als officieel zwemwater is aangewezen. Alleen dit water wordt gecontroleerd.

Overzetten vis

Ook onderzoekt het waterschap of het mogelijk is om in samenwerking met hengelsportverenigingen vis uit zuurstofarme vijvers over te zetten naar vijvers met meer zuurstof. Dit kan alleen als de verplaatsing geen bedreiging is voor de huidige visstand en ecologie in een vijver en indien er voldoende zuurstof is.

Weersvoorspellingen

Het waterschap blijft alert op de weersvoorspellingen. In voorbereiding op een mogelijke stevige regenbuien, wordt waar mogelijk ruimte gemaakt voor het opvangen van extra water op de rioolwaterzuiveringen. Bovendien laat het waterschap waar mogelijk het waterpeil van het oppervlaktewater dalen, ook om ruimte voor het regenwater te realiseren.