Huizen, 18 juli 2010

Van Amersfoort Racing neemt de leiding in ATS F3 Cup

Op het TT-circuit van Assen liet Van Amersfoort Racing (VAR) voor eigen publiek zien waartoe het in staat is. Met vier podiumplaatsen, waaronder één zege, en twee pole positions tekende de kampioensformatie uit Huizen voor het sterkste teamresultaat van 2010. Het Duitse talent Daniël Abt is namens VAR bovendien de nieuwe leider in de ATS F3- cup.
"We zijn dit weekeinde toegetreden tot de 'winner circle'. Op Assen hebben we heel goed gepresteerd en die resultaten bovendien zelf afgedwongen", analyseerde teambaas Frits van Amersfoort. Het constante presteren van alle drie rijders, Daniël Abt, Stef Dusseldorp en Willi Steindl, zorgde ervoor dat de teameigenaar ook zelf het podium mocht beklimmen als beste team van het vierde raceweekeinde in de ATS F3 Cup.
Tijdens de kwalificaties voor de eerste race klokte Daniël Abt de snelste tijd met de Dallara powered by Volkswagen, reed Stef Dusseldorp naar plaats drie en verraste Willi Steindl met een prima vijfde plaats. Later die zaterdag toonde Abt in de wedstrijd zijn vechtersmentaliteit. Na een mislukte start viel de polesitter terug naar de vijfde plaats, maar in 20 ronden wist de 17-jarige Duitser zich weer op te werken naar de tweede plaats. Frits van Amersfoort: "Een formidabele prestatie. Inhalen met een F3 op Assen is vrijwel onmogelijk. Alleen in de Geert Timmer-bocht heb je een kans als je jezelf heel precies positioneert. Ik heb het Daniël zien doen. Hij passeerde zelfs buitenom mensen...” Stef Dusseldorp, de vice-kampioen van 2009, pakte als nummer drie opnieuw een podiumplek en vergaarde zo belangrijke punten voor het kampioenschap. De jonge Oostenrijker Willi Steindl reed eveneens een sterke race zonder fouten. Hij finishte als vijfde. Op zondagochtend manifesteerde VAR zich overduidelijk bij de kwalificatiesessie voor de tweede wedstrijd later die dag. Daniël Abt vloog zijn tweede pole, terwijl Stef Dusseldorp de tweede tijd liet noteren op 0,114 sec. van zijn teamgenoot. "Heel sterk van Daniël en Stef om zich de eerste rij toe te eigenen", vond Frits van Amersfoort. Willi Steindl reed op minder dan een seconde de zesde tijd.
In die tweede race tekende Daniël Abt wel voor een goede start. De hele wedstrijd trok de VARcoureur het veld achter zich aan, waarbij Abt de aanvallen van Felix Rosenqvist pareerde én ook nog de snelste raceronde reed. De Duitse rookie behaalde verdiend zijn eerste F3-zege ooit. "Het is grote klasse hoe Daniël op het moment zijn talent etaleert", complimenteerde de teameigenaar. "Voor ons als team is dit ook een bijzondere zege. Het is namelijk voor het eerst dat wij een F3-race winnen met een coureur die geen Nederlands spreekt." Stef Dusseldorp toonde zich opnieuw snel en constant, wat wederom resulteerde in een derde plaats. De coureur uit Lichtenvoorde liep zo belangrijke punten in op de concurrentie. Willi Steindl reed naar een prima zesde plaats.
Na Assen neemt Van Amersfoort Racing powered by Volkswagen de leiding over in de ATS F3 Cup: Daniël Abt (62 punten) is na het succesvolle weekeinde Tom Dillman (57 pnt.) gepasseerd. Stef Dusseldorp staat met 43 punten vierde op drie punten van nummer drie Kevin Magnussen. Willi Steindl vinden we op plaats acht.