Gemeente Lochem


Berkel in Lochem aantrekkelijker

De rivier de Berkel in de stad Lochem krijgt een natuurlijker verloop. De oevers en het water worden daarnaast geschikt gemaakt voor recreatie.

Belangrijke route
In 2013 zal het zover zijn. Dan nodigt de Berkel uit om erlangs te wandelen en te fietsen. Ook zoeken we naar meer mogelijkheden voor kanoërs. De verbindingen over het water zijn straks een belangrijke route tussen de binnenstad en het plangebied Etalage naar de Toekomst, waar ook het nieuwe gemeentehuis komt. Over de precieze invulling van de bruggen is er overleg met omwonenden.

Inspraak
De gemeente Lochem en het Waterschap Rijn en IJssel trekken gezamenlijk op in het project. Eind juni presenteerden zij tijdens een inloopavond samen met ontwerpbureau IMOSS de eerste schetsen. In de verdere uitwerking kan hierdoor rekening worden gehouden met reacties van omwonenden en bedrijven. In december moet het inrichtingsplan klaar zijn.

Etalage naar de Toekomst
IMOSS, een ontwerpbureau voor stedenbouw, landschap en buitenruimte, is in april 2010 geselecteerd om een ontwerp voor de Berkel te maken. De ontwerpers hebben zich vooral laten inspireren door de oorspronkelijke, meanderende loop van de Berkel en door het masterplan Etalage naar de Toekomst. In dat masterplan komt veel bij elkaar: het nieuwe gemeentehuis, nieuwe verbindingen over het water als route van en naar de binnenstad en de vraag hoe water kwaliteit brengt in het gebied.