Gemeente Oldebroek


Steunpunt mantelzorg terug

Vanaf 1 juli heeft de gemeente Oldebroek weer een mantelzorgconsulent, in de persoon van Gerda Geertman, bij wie mantelzorgers met vragen terecht kunnen. Ook voor een luisterend oor m.b.t. de zorgsituatie waarin zij verkeren. De mantelzorgconsulent is er om de belangen van mantelzorgers te behartigen d.m.v. praktische - en emotionele ondersteuning.

Mantelzorgers zijn zij die langdurig zorgen voor een familielid, buur, vriend of andere verwanten. Mantelzorgers kunnen van alle leeftijden zijn, een volwassene die voor een partner zorgt, een kind met een psychisch zieke vader of moeder, een ziek broertje of zusje. In dat geval spreken we van jonge mantelzorgers.

Het mantelzorger zijn zit hem niet alleen in de hoeveelheid zorgtaken die men verricht, maar ook in het zorgen maken óm de zieke, zelfs als de mantelzorger en zieke op afstand van elkaar wonen. Dit kan een gevoel van overbelasting geven, waarbij de draagkracht en de draaglast van iemand niet goed meer in evenwicht is. Het zou goed zijn dit tijdig te signaleren en te bespreken zodat meegedacht kan worden over het enigszins verlichten van de situatie. Een voorbeeld hierin kan zijn het inzetten van een vrijwilliger bij de zieke zodat de mantelzorger even weg kan en afstand kan nemen. Dit is een vorm van respijtzorg.

Regelmatig is er verwarring over de termen mantelzorger en vrijwilliger. Hoewel beiden respectabel werk verrichten, is er een verschil tussen een mantelzorger en een vrijwilliger omdat een mantelzorger niet voor de situatie heeft gekozen. Het zorgen voor iemand anders, de ziekte van de dierbare is hen overkomen. Een vrijwilliger kan met vrijwilligerswerk stoppen wanneer deze wil en zij werken vaak vanuit een organisatie, waar zij ruggespraak kunnen hebben.

Het steunpunt mantelzorg is ondergebracht bij Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe en is bereikbaar op tel. nr. 0900-2300230 begin_of_the_skype_highlighting 0900-2300230 end_of_the_skype_highlighting of 06-46433489 begin_of_the_skype_highlighting 06-46433489 end_of_the_skype_highlighting De mantelzorger bepaalt zelf waar een gesprek plaatsvindt, thuis of op het bureau. De mantelzorgondersteuning is kosteloos.