Gemeente Etten-Leur

Architect Brede School Plus Hooghuis bekend


In het hart van de wijk Hooghuis opent in 2012 een nieuwe brede school plus haar deuren. Deze multifunctionele accommodatie wordt geplaatst in het park. De brede school plus wordt ontworpen door Bonnemayer Architecten. Tijdens een informatieavond op maandag 19 juli jl. voor ouders en buurtbewoners is het voorlopige ontwerp gepresenteerd.

Het ontwerp dat als winnaar uit de aanbestedingsprocedure kwam, is ook unaniem de keuze van de samenwerkende partners in de brede school plus. Het is het meest groene ontwerp, met een open structuur en beschutte speelruimte. Het u-vormige gebouw heeft een galerij op de eerste verdieping en veel glas. Kinderen van de basisscholen gaan via de verschillende ingangen direct naar hun eigen klaslokaal. De gangen in het gebouw kunnen daarmee tevens als onderwijsruimte worden benut. Het ontwerp garandeert dat het grote gebouw niet als `massaal` ervaren wordt, maar dat de maatvoering is toegesneden op kinderen. De wens om een huiskamer te zijn voor de wijk, met het park als tuin, kan met dit ontwerp vervuld worden.

Een brede school plus met vele functies

In de brede school plus worden de basisscholen de Springplank, de Wiltzangh en de Hofstee gevestigd. Daarnaast komt er kinderopvang voor 0-4 jaar en verhuist peuterspeelzaal 't Kwetternest naar het nieuwe pand. Kinderen van de basisscholen kunnen na schooltijd naar de buitenschoolse opvang (van 4-13 jaar) van Surplus. De wijkfunctie krijgt een eigen plek in de brede school. Er komt ook een nieuwe gymzaal.

Door het bundelen van de verschillende functies in een multifunctioneel gebouw, wonen de organisaties straks niet alleen samen maar werken zij ook met elkaar samen. Zij zullen met elkaar een aantrekkelijk programma maken met en voor kinderen, ouders en wijkbewoners. Ook na schooltijd zullen er activiteiten plaatsvinden, bijvoorbeeld sporten, koken, knutselen en culturele activiteiten. Tegelijk hebben wijkbewoners en wijkorganisaties de kans om initiatieven tot bloei te laten komen. In de nieuwe brede school draait het dus om het vergroten van ontwikkelingskansen voor kinderen én het versterken van de buurt.

Bouwproces

Het ontwerp moet nog op een aantal punten aangepast worden. De architect gaat met de gebruikers van de brede school plus om de tafel zitten om het plan definitief te maken. Het deel van het pand waar Surplus kinderopvang een kindercentrum zal realiseren, wordt qua ontwerp afgestemd op de brede school. Ook de inrichting van het park gebeurt samen met een werkgroep, waarin de wijk vertegenwoordigd is. Een deel van het park, met de grote bomen, blijft overigens bestaan. Na opdrachtverlening heeft men twee en een half jaar de tijd voor de bouw van het nieuwe pand en de sloop van de oude schoolgebouwen. Na de sloop start de inrichting van het park.

Verwacht wordt dat de scholen in de herfst van 2012 kunnen verhuizen.

Etten-Leur in beeld
Werk in uitvoering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl